Pincode achterstevoren invoeren alarmeert politie? Onzin!

17 jul 2015, 00:53 nieuws
150717 pinautomaat e1437087088688
Het is een broodje aap dat zich snel verspreidt: word je overvallen bij een bankautomaat, toets je pincode achterstevoren in en de politie wordt gewaarschuwd.
Het bericht circuleert al een poosje, maar sinds kort wordt Kassa als bron genoemd. En dat maakt dat mensen tóch gaan geloven dat het wel eens waar kan zijn.

Het broodje

Als je bij een geldautomaat staat en wordt bedreigd om je geld af te geven, toets dan je pincode achterstevoren in. Je krijgt het geld - zodat de overvaller niets door heeft - maar tegelijk zou 112 gebeld zijn.

De aap

Geen enkele bank heeft een ingebouwd systeem dat bij het invoeren van de omgekeerde pincode de politie alarmeert. Je geld krijg je er ook niet mee. Als je drie keer een verkeerde code intikt, slikt de automaat je kaart doodleuk in. En draai een code als 1881 eens om. Juist! Een broodje aap dus.

Kassa

Veel mensen stellen dat het wel erg naïef zou zijn het broodje aap te slikken. Kassa laat op Facebook weten: "We krijgen veel vragen of het verhaal klopt, omdat de informatie van Kassa afkomstig zou zijn." Het consumentenprogramma roept Facebook-gebruikers op berichten waarin het verhaal wordt uigelegd te delen. Des te sneller is het verhaal de wereld uit.

Wat moet je wel doen?

  • Bijna alle banken en automaten hebben beveiligingscamera's. Ga zo staan dat de man of vrouw die jou bedreigt in het zicht van de camera komt te staan.
  • Probeer aandacht te trekken van omstanders.
  • Zodra de verdachte weg is, bel je onmiddellijk 112.
  • Onthoud hoe de dader eruit ziet en geef dit door aan de politie.
  • Kijk waar de dader heen gaat en probeer - als hij er met de auto vandoor gaat - iets te onthouden van het kenteken en de kleur of het type van de vluchtauto.

Lees ook: