Politiebonden bereiden nieuwe acties voor

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Geen persberichten meer, geen antwoord op vragen van journalisten. Dat is een van de nieuwe acties van de politie.

Ondanks alle acties van de afgelopen vijf maanden is minister Van der Steur nog steeds niet met een serieus cao-voorstel over de brug gekomen. Daarom breiden de politiebonden de komende weken de acties flink uit. Dat hebben de voorzitters van de bonden gisterenochtend besloten.

Mediadesk West-Brabant

Zodra we hoorden dat de politie journalisten niet meer te woord zou staan, belden we – benieuwd wat er zou gebeuren – de mediadesk. We kregen politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage aan de lijn. “Ik moet je bekennen – op persoonlijke titel – dat ik het bericht ook gelezen heb, maar verder nog niets weet. Voor vragen over de acties moet je bellen met de politiebond.”

Nog geen concrete data

Wilma Noordergraaf van politiebond ACP vertelt: “Het komt nu naar buiten via sommige media alsof de nieuwe acties bij wijze van spreken morgen al ingaan. Dat is niet zo. We kondigen nu aan wat we gaan doen om de mensen voor te bereiden. Als we concreet weten wanneer we de acties gaan uitvoeren, laten we dat weten.”

  • Weten hoe het ervoor staat? Volg de politiebond via Facebook of twitter.

Geen spoed geen politie

Elke week duurt de actie ‘Geen spoed geen politie’ een dag langer. Vorige week maandag is de actie begonnen. Deze week reageert de politie maandag en dinsdag alleen nog op 112-meldingen. Volgende week is dat maandag, dinsdag en woensdag. Als de minister niet toegeeft, duurt deze actie zeven weken.

Nieuwe acties

  • De vreemdelingenpolitie zet niet langer afgewezen asielzoekers uit.
  • Agenten leggen geen persoonsgegevens meer vast van aangehouden verdachten.
  • De politie geeft geen schietvergunningen, jachtaktes en beveiligingspassen af.
  • Geen persberichten meer en geen antwoord op vragen van journalisten.
  • Politiemedewerkers sturen geen dossiers meer door naar het OM.

Ook tijdens Sail Amsterdam en op Prinsjesdag gaat het actievoeren door.

65.000 politiemensen

De bonden vertegenwoordigen ruim 65.000 politiemensen. Noordergraaf: “In onze achterban zijn de meningen natuurlijk verdeeld, maar samen met de andere bonden zijn we tot dit pakket maatregelen gekomen. Daarna is het aan de individuele medewerker of hij of zij wel of niet meedoet aan de acties.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen