Verruiming mantelzorgverlof: alle regelingen op een rijtje

Foto: Joris Leermakers / Flickr cc by-sa-2.0

Zorg jij voor een buur of vriend? Sinds 1 juli kunnen werknemers ook zorgverlof voor hen aanvragen.

Eerst was mantelzorgverlof alleen bedoeld om te zorgen voor ouders, partner en kinderen. In de nieuwe regeling is verlof ook mogelijk als je zorgt voor broers en zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of anderen in je sociale omgeving.

Aard van de zorg

De mantelzorgregeling is ook op een ander belangrijk punt uitgebreid. Voorheen was verlof alleen mogelijk in geval van levensbedreigende situaties. Nu geldt de regeling ook voor noodzakelijke zorg bij ziekte en hulpbehoevendheid.

Extra stimulans

“Deze verruiming past in de tijdgeest en sluit aan bij het gedachtegoed van de participatiesamenleving,” meent Martijn de Wildt, bestuurder van de stichting Werk & Mantelzorg. “Wij zien het als een extra stimulans voor werkgevers én werknemers om samen in gesprek te gaan over de best passende oplossing.”

Welke regelingen zijn er?

Elke werknemer heeft recht om mantelzorgverlof op te nemen. Alleen staan in sommige cao’s afwijkende afspraken en voorwaarden. Er zijn drie soorten mantelzorgverlof. Klik op de links om op de website van Mezzo verder te lezen.

  • Calamiteitenverlof: dit verlof neem je op als je onverwachts direct vrij moet zijn. Dit verlof kan een paar uur tot een paar dagen duren.
  • Kortdurend zorgverlof: voor dit verlof geldt de volgende regel: als je bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, kun je per jaar 64 uur kortdurend zorgverlof opnemen.
  • Langdurend zorgverlof: dit verlof is bedoeld voor wie langere tijd moet zorgen voor bijvoorbeeld een kind, partner of vriend met een levensbedreigende ziekte.

Meer weten?

Bij Mezzo kun je terecht met al je vragen. In Roosendaal kun je ook contact opnemen met De Groene Mantel via (088) 55 748 90 of via de website.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen