Biografie over enfant terrible Henk Vos

Boekomslag
Boekomslag
Foto: uitgeverij Sylfaen

Komende woensdag krijgt oud-RBC’er Henk Vos in Gastel Sfeer het eerste exemplaar van zijn biografie Enfant terrible overhandigd, geschreven door Eddy Janssen.

Henk Vos (47), geboren in Wouw, zette op 8 mei 2009 na zijn 600e duel een punt achter zijn 25 jaar durende loopbaan als profvoetballer. Hij scoorde 166 doelpunten voor vijftien verschillende clubs in Nederland, België en Frankrijk.

Enfant terrible

Dat levert mooie verhalen op over memorabele acties, maar ook over heel wat rode kaarten. De buiten het veld markante maar vriendelijke man kon op het veld exploderen. Dat leverde Vos de bijnaam ‘enfant terrible’ op.

Geen smeuïge privé-kwesties

Vos en Janssen hebben duidelijke afspraken gemaakt over wat er wel en niet in de biografie terecht zou komen. Privé-kwesties horen daar niet bij, besloot het tweetal. Het zou misschien goed zijn voor de verkoopcijfers – denk aan Kieft en Andy van der Meyde – maar wat hebben smeuïge verhalen te maken met voetballer Henk Vos?

Loopbaan

We zien op de eerste bladzijden hoe het Wouwse voetballertje bij Cluzona naam maakt. Ook al als enfant terrible, want is het de taak van de keeper om met de bal naar voren te lopen en een doelpunt te maken? Op zijn veertiende belandt Vos bij RBC waar ze hem opstellen als spits. En niemand haalt hem meer van die positie af.

Vervolgens komt hij via PSV, Willem II, opnieuw RBC, FC Eindhoven, Germinal Ekeren, Standard Luik, FC Metz, opnieuw Standard Luik en FC Sochaux terecht bij Feyenoord. Daar blijft hij vier seizoenen hangen. Hij schrijft voetbalgeschiedenis door als eerste Europeaan met witte schoenen op het veld te verschijnen.

In 1999 gaat hij weg bij Feyenoord en komt na een reeks omzwervingen terug bij RBC. Na de Roosendaalse club volgt alleen nog KFC Meerle waar hij de 25 jaar betaald voetbal vol maakt.

Janssen koos Vos

Janssen kon putten uit tassen vol plakboeken, want Vos knipte alles uit wat er over hem werd geschreven. Daarnaast hebben Janssen en Vos talloze gesprekken gevoerd. De auteur is al zijn leven lang sportliefhebber en heeft Henk Vos uitgekozen. Want het initiatief voor deze biografie lag bij Janssen.

Uitgever blij met focus op de sportman

Frans van den Muijsenberg van uitgeverij Sylfaen in Lobith zag wel brood in het verhaal. “Henk is een mooie, aansprekende persoonlijkheid. Het feit dat privé-kwesties buiten beschouwing blijven, vind ikzelf een plezierige afwisseling. Ik ben vooral geïnteresseerd in Henk de sportman. Van mij hoeven die Story-achtige details niet.” Van den Muijsenberg hoopt dat het boek ook zijn weg vindt naar België.

Boekpresentatie

Woensdagavond vindt in Gastel Sfeer de boekpresentatie plaats. Vos traint op dit moment de C2-junioren van NAC. Daarom zal NAC-trainer Robert Maaskant het eerste exemplaar van Enfant terrible overhandigen aan Henk Vos.

  • 12 augustus, 19.30 uur.
  • Gastel Sfeer, Gastelsedijk-zuid 8a.
  • Henk Vos – Enfant terrible door Eddy Janssen, prijs 19,90 euro.
  • Bij de boekpresentatie kost een boek mét handtekening 15 euro.
150808 Gastel Sfeer
Gastel Sfeer

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen