Politie geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de aangifte van Van der Giesen

Politiechef Dick Schouten vanmiddag
Politiechef Dick Schouten vanmiddag
Foto: youtube

De politie heeft toegegeven dat bij de aangifte die vooraf ging aan de moord op Linda van der Giesen in Waalwijk ‘een inschattingsfout’ is gemaakt.

Politiechef Dick Schouten vertelde vanmiddag tijdens een persconferentie dat de maandag vermoorde verpleegkundige op 2 augustus een mail had gestuurd naar de politie waarin ze aangaf dat haar ex, John F. uit Zevenbergen, mogelijk in het bezit was van een vuurwapen.

Urgentie onderschat

Schouten: “Zij had dit van horen zeggen. De politie heeft op dit signaal doorgevraagd en actie ondernomen om een en ander na te gaan. Op dat moment is de urgentie om op te treden onvoldoende ingeschat.”

Aangiftes over en weer

Er lagen aangiftes over en weer. Ook John F. had aangifte van bedreiging gedaan. Door Linda. Het is mogelijk dat dat heeft meegespeeld toen de politie op haar mededeling ‘ik heb gehoord dat hij een vuurwapen heeft’ niet meteen bij John F. is binnengevallen om naar een wapen te zoeken.

Fouten gemaakt

In elk geval is voor Van der Giesen een nieuw dossier geopend zonder te kijken wat er al over ‘de andere partij’ in het systeem zat. Daardoor kwam niet boven water dat sinds 2013 meerdere vrouwen aangifte hebben gedaan van bedreiging door F.

Ook is het de politie daardoor ontgaan dat deze man een verleden heeft van geweldsmisdrijven. Dat is een fout, geeft Schouten toe, want dat is wel de gebruikelijke procedure.

Groot intern onderzoek

“Dat is bijzonder spijtig,” erkent Schouten. Hij verzekert: “Waarom dit alles zo gelopen is, wordt tot op de bodem uitgezocht.”

Het is bijzonder dat de politie zo kort na een moord toegeeft dat ze onvoldoende heeft gedaan. Er komt een groot intern onderzoek.

Kamerleden stellen vragen

De zaak doet heel wat stof opwaaien. Diverse Kamerleden zetten vraagtekens bij het beleid in Nederland rond stalkingszaken. D66 heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd.

De minister wil nog niet reageren. Hij wacht het onderzoek af om eerst alle feiten te kennen, aldus zijn woordvoerder. Het Openbaar Ministerie in Breda verwacht dat John F. vrijdag wordt voorgeleid.

Bekijk hier het item van Omroep Brabant over de persconferentie.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen