Verijdelde aanslag Thalys raakt ook Roosendaal

Foto: Mauritsvink cc by-3.0

Vorige week ontkwam de Thalys aan een aanslag. Station Roosendaal krijgt nu te maken met verscherpt toezicht door onder andere politie en marechaussee.

Dat is de uitkomst van overleg zaterdag tussen de ministers voor transport en veiligheid uit tien EU-landen. Voor Nederland is dat minister Ard van der Steur.

Aanslag verijdeld

Terwijl Mark Moogalian op de gewapende extremist dook, kon hij nog net ‘ga weg’ schreeuwen tegen zijn vrouw. Moogalian kreeg een kogel in zijn nek, maar overleefde het wonder boven wonder. Enkele gealarmeerde Amerikaanse militairen werkten de extremist tegen de grond en bonden hem vast met een stropdas.

Dat is in het kort wat er vorige week vrijdag gebeurde in de Thalys vlakbij de Noord-Franse stad Arras. De dader, de 26-jarige Ayoub El Khazzan, was in Brussel-Zuid op de trein gestapt met een kalasjnikov en messen in zijn bagage.

Terrorisme of niet?

El Khazzan houdt vol dat hij een overval en geen aanslag wilde plegen. Justitie gelooft dat niet en gaat ervan uit dat de Thalys is ontkomen aan een bloedige aanslag. El Khazzan werd al in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten.

Ook de bijeengekomen ministers gaan uit van een terroristische daad. Ze hebben een aantal zaken afgesproken. Zo zal op stations en in treinen de identiteit en bagage van passagiers vaker worden gecontroleerd.

Onderzocht wordt of het mogelijk is om kaartjes voor internationale treinen op naam te zetten. Je naam zou dan automatisch door een database met verdachte personen worden gehaald.

Station Roosendaal

De extra controles in treinen zullen plaatsvinden in internationale treinen. De extra bewaking concentreert zich voorlopig op grensstations zoals Roosendaal.

Burgemeester Niederer hoopt zo snel mogelijk van minister Van der Steur te horen wat de aangekondigde veiligheidsmaatregelen precies inhouden. De minister spreekt van zichtbare en onzichtbare maatregelen: wat gaat de reiziger daar van merken?

Schijnveiligheid?

De eerste kritische kanttekeningen zijn al geplaatst. Verhogen de aangekondigde maatregelen de veiligheid of de schijnveiligheid? Is het geen winst voor terroristen als landen in de verdediging schieten terwijl de lijst met mogelijke doelen oneindig is?

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen