Supermaansverduistering als het helder is goed te zien in Roosendaal

Foto: Guian Bolisay / Flickr cc by-sa-2.0

Komende nacht vallen supermaan en maansverduistering samen. De meeste kans op een heldere nacht is hier in het zuiden van het land. Kijken dus!

Supermaan betekent dat het volle maan is op het moment dat de maan het dichtst bij de aarde staat. De maan lijkt dan zo’n zeven procent groter en wel veertien procent helderder dan normaal.

Vannacht valt supermaan samen met een volledige maansverduistering (eclips). Dat betekent dat de aarde tussen de maan en de zon schuift, waardoor er geen zonlicht op de maan valt.

Bloedmaan

Je kunt de maan nog wel zien, maar hij kleurt dan dieprood. Daarom spreken sterrenkundigen ook wel van ‘bloedmaan’. De rode gloed komt door een restje zonlicht dat door onze dampkring verstrooid wordt en op de maan terecht komt.

Unieke kans

De combinatie van supermaan en een totale maansverduistering komt maar eens in de zoveel jaar voor. De laatste keer was in 1982. De volgende supermaansverduistering is op 8 oktober 2033.

Helder of niet?

De maansverduistering begint om 03.07 uur met een klein deukje aan de linker bovenrand. Tussen 04.11 en 05.23 uur is de maan volledig verduisterd; daarna komt de supermaan weer langzaam tevoorschijn.

Als het helder is, kun je vanavond natuurlijk al genieten van de supermaan.

Mogelijk gooien wolken roet in het eten, maar hier in het zuiden van het land is de kans het grootst dat we iets van het natuurverschijnsel meekrijgen.

Bekijk hoe dat nu zit: supermaan en maansverduistering.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen