Vluchtelingen aangekomen in Metsj Point

Foto: Danny van den Aarsen

Even na zeven uur gisterenavond kwam de eerste bus met vluchtelingen aan bij sporthal Metsj Point.

Dat was drie uur later dan gepland. In korte tijd arriveerden ook drie andere bussen. In groepjes van zes mochten de mensen naar binnen, waar ze werden geregistreerd en direct een medische check kregen. Eenmaal binnen wachtte hen een maaltijd en speelgoed voor de kinderen.

Alles verliep rustig. De mensen die op social media hadden aangekondigd ‘we zullen ze eens even gaan verwelkomen’ waren thuisgebleven.

Syrië, Eritrea, Irak, Koerdistan

De groep vluchtelingen bestaat voor veertig procent uit Syrische gezinnen. Ook is er een aantal alleenstaande Syrische mannen. Tussen de twintig en dertig procent van de vluchtelingen is afkomstig uit Eritrea. De anderen komen uit Irak en Koerdistan.

151002 Metsj Point ingericht voor vluchtelingen - Danny van den Aarsen
De sporthal ingericht voor de vluchtelingen, foto: Danny van den Aarsen

In de hal staan opklapbedden. Tussen de bedden komen schermen te staan.

Noodopvang

Donderdagmiddag benaderde het COA Roosendaal. De burgemeester vroeg ’s avonds de gemeenteraad om toestemming, en kreeg unanieme steun.

Niederer: “Ik vind het belangrijk dat ook onze gemeente haar verantwoordelijkheid neemt door noodopvang te bieden. Het vraagt veel van iedereen om dit snel en goed te doen. De medewerking is hartverwarmend en daar heb ik veel waardering voor.”

De burgemeester had het daarbij onder andere over de mensen van het Rode Kruis, de snelle inroostering van beveiligers en het stand-by staan van enkele huisartsen.

Briefing ondernemers

Gisterenmiddag praatten de burgemeester en de wethouders Cees Lok en Hans Verbraak met de ondernemers van De Stok. De gemeente benadrukte dat er dag en nacht beveiliging is en dat de crisisopvang maximaal 72 uur duurt. Niederer: “Het idee is dat de vluchtelingen snel doorstromen naar reguliere opvanglocaties van het COA.”

Niet alle ondernemers zijn blij met de komst van de vluchtelingen. De mensen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. En ook al begrijpen de ondernemers dat je vluchtelingen niet gevangen kunt houden, ze zijn bang dat klanten wegblijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen