82-jarige Roosendaler met Kerst in cel

Foto: Sebastiaan ter Burg / Flickr cc by-sa-2.0

Begin november stak een 82-jarige man een medebewoner van de flat aan het Tolbergcentrum met een mes. De verdachte brengt in afwachting van zijn psychiatrisch onderzoek Kerst door in een cel.

Het 83-jarige slachtoffer probeerde het mes af te weren en liep daarbij een steekwond in zijn hand op. Hij werd op de huisartsenpost behandeld. “Gering letsel, hoge leeftijd. Waarom laat je iemand dan niet gaan, zou je zeggen. Maar wij moeten weten of het veilig is om deze man naar huis te laten gaan.”

Wandelende tijdbom

Aan het woord is Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie in Breda. “Wat heeft ertoe heeft geleid dat het op zo’n hoge leeftijd tot een geweldsexplosie is gekomen? Dat is voor ons de belangrijkste vraag. De man kan zomaar een wandelende tijdbom zijn. En stel dat hij volgende keer ‘beter’ raak steekt?”

Psychiatrisch onderzoek

Op 11 februari is er een pro formazitting. De zaak – waarin het OM van poging tot doodslag spreekt – wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Waarschijnlijk is de rapportage over de psychiatrische gesteldheid van de verdachte dan nog niet klaar.

Volgens Pilaar wordt de man ‘op een bepaalde manier verzorgd’, rekening houdend met zijn leeftijd. Ze gaat niet in op de details. “Ook al kijken we bij de aanklacht in feite niet naar de leeftijd, dat wil niet zeggen dat leeftijd er totaal niet toe doet. Dat geldt nu in de gevangenis, en straks ook bij de strafeis.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen