NOS Journaal bestaat 60 jaar

Regiekamer NOS
Regiekamer NOS
Foto: Magnus Manske cc by-2.0

Op 5 januari 1956 zond de NOS voor het eerst het NOS Journaal uit. Dat jubileum moet gevierd worden.

De presentatie van de dag-journaals zijn in handen van oud-presentatoren als Maartje van Weegen, Henny Stoel, Noraly Beyer, Pia Dijkstra, Gerard Arninkhof en andere gezichten die jarenlang het beeld vulden om klokslag acht uur.

Harmen Siezen – die in totaal zo’n 17.000 journaals presenteerde – is er vandaag niet bij. Twee maanden geleden kwam hij ten val en brak daarbij twee nekwervels. Hij is nog niet voldoende hersteld.

Presenteren is net als fietsen

Presentatoren die al ‘aan de beurt’ zijn geweest, blikken terug.

  • Eva Jinek (2008-2011): “Dit voelde heel vertrouwd, maar toch was het ook wel weer spannend.”
  • Eef Brouwers (1973-1977): “Ik ben nog altijd doodsbenauwd dat er iets misgaat met de techniek, of dat mijn tekst kort voor de uitzending nog verandert. Of dat mijn bril van mijn neus glijdt.”
  • Noortje van Oostveen (1982-1988): “De techniek is anders, maar het presenteren van het nieuws is hetzelfde. Je verleert het niet. Het is net als fietsen.”

Achter de schermen

Op zijn zestigste verjaardag gunt het NOS Journaal de kijkers een exclusieve blik achter de schermen. In een live-uitzending ‘De achterkant van het Journaal’ (19.25 uur) wordt de redactie op de voet gevolgd bij het maken van het NOS Journaal.

Annechien Steenhuizen laat zien wat er op de nieuwsvloer gebeurt in de aanloop naar het achtuurjournaal. Tijdens het journaal, gepresenteerd door Rob Trip, houdt NPO2 de camera’s op de redactieruimte gericht. Ook de dagelijkse nabespreking door de redactie is vandaag voor heel Nederland te zien.

Bloopers

Zestig jaar NOS Journaal heeft ontelbare uren tv opgeleverd. Bijna altijd live: heel Nederland genoot dan ook mee als er zo af en toe een nieuwslezer de mist in ging. De meest bijzondere en meest besproken bloopers zijn in deze video (5:58) verzameld.

  • Meer verhalen over 60 jaar NOS Journaal vind je hier.

Dit was de historische eerste aflevering van het NOS Journaal in 1956.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen