Marktplaatskoper betaalt direct met app? Pas op!

Foto: Ramon Vasconcellos / Flickr cc by-sa-2.0

U zet uw dure camera te koop op Marktplaats en bent natuurlijk blij als een geïnteresseerde direct het gevraagde bedrag biedt. Bij u thuis boekt hij ook nog eens direct het volledige bedrag naar u over via een bankenapp z’n telefoon. Iedereen blij? Helaas niet!

Oplichters lijken een nieuwe truc te hebben bedacht om via Marktplaats dure spullen in handen te krijgen, zonder er voor te betalen. De oplichting gaat als volgt:

  • U zet een advertentie op Marktplaats, bijvoorbeeld een fotocamera of een ander waardevol apparaat.
  • Al snel meldt zich een koper. Deze is bereid het gevraagde bedrag te betalen. U maakt een afspraak bij u thuis.
  • De camera is precies wat de man zoekt en de deal wordt gesloten. Via een app op zijn telefoon lijkt hij het gevraagde bedrag direct te betalen. Als bewijs toont hij u het scherm met de mededeling ‘betaling voltooid’.
  • Natuurlijk duurt het even voordat de betaling is aangekomen op uw rekening. Maar na twee dagen wachten beseft u dat het geld niet gaat komen. Uw camera bent u kwijt.

Een van de verkopers was op zijn hoede en maakte voor de zekerheid een kopie van het rijbewijs van de man. Dat weerhield de oplichter er niet van de truc uit te halen, dus wellicht heeft hij vervalste documenten op zak.

Advies

Wees alert op deze vorm van oplichting. Veel veiliger is het om de koper contant te laten betalen. Wil hij niet naar een pinautomaat, dan kunt u de deal wellicht beter afblazen.
Een betaling via een app neemt altijd wat tijd in beslag. Als de koper onvoldoende saldo heeft om de betaling door te laten gaan komt u er te laat achter.

Wil een koper toch iets via een app betalen? Vraag dan of u de telefoon even mag vasthouden. Check of het geld daadwerkelijk via een app wordt overgemaakt en dat de koper u niet belazerd door bijvoorbeeld alleen een foto van een app te laten zien. Bron: Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen