Zeeland is de groenste provincie van Nederland

Foto: Pixabay

In Zeeland kozen vorig jaar de meeste inwoners voor een groen energiecontract (71,8%). Friesland is de minst groene provincie, slechts 59,5% koos hier voor groen. In Brabant is dat 68%. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise op verzoek van BNR.

Het onderzoek naar de keuze voor groene energie is gebaseerd op ruim honderdduizenden orders van mensen die tussen 2010 en 2015 zijn overgestapt via Pricewise.nl. In 2015 koos – over alle provincies – gemiddeld 65,5% van de overstappers voor een contract met groene energie.

De Autoriteit Consument en Markt maakte eerder bekend dat ruim 64% van de Nederlanders groene stroom gebruikt. “We lopen dus vooruit op de landelijke trend,” stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Hoogopgeleid en 35+

Opvallend is dat mensen die kiezen voor duurzaam vaak hoogopgeleid zijn en bovenmodaal verdienen, dit blijkt uit cijfers van de afgelopen vijf jaar. Ook sluiten ouderen sneller een groen energiecontract af dan jongeren. De meeste groene overstappers zijn 35 tot 65 jaar en ouder. Mannen zijn vaak degenen die het contract ondertekenen, slechts 27% wordt afgesloten door vrouwen.
Als gekeken wordt naar het verschil tussen dorpen en steden, blijkt dat inwoners van dorpen sneller gaan voor een groen energiecontract. Dit komt waarschijnlijk doordat in grote steden meer laagopgeleiden wonen met een lager inkomen. Het verschil tussen ‘zeer sterk stedelijk’ en ‘niet stedelijk’ is vrij groot. In zeer sterk stedelijke gebieden kiest 71% voor een groen contract en in niet stedelijke gebieden 77%.

Utrecht groenste stad

Van de vijf grootste steden in Nederland is Utrecht de groenste stad. Hier kiest gemiddeld 80,4% voor groene energie. In Eindhoven gaat 77,1% voor duurzaam, in Den Haag 76,9%, in Amsterdam 76% en in Rotterdam 74,8%. Ook uit de cijfers van Utrecht blijkt dat hoogopgeleiden en ouderen sneller kiezen voor groen.

Van de inwoners die tot 1.500 euro per maand verdienen, kiest 70,1% voor groen. In de inkomenscategorie ‘meer dan 5.500 euro per maand’ ligt dat percentage een stuk hoger (90,9%). Verder blijkt dat van de inwoners tot 25 jaar 71,3% kiest voor groene stroom en in de leeftijdscategorie 65+ maar liefst 88,7%.

Middelburg meest duurzaam

Van alle provinciehoofdsteden is Middelburg met 81,8% de stad met de meeste groene overstappers. Op nummer twee volgt Maastricht (80,7%) en op nummer drie Utrecht – die ook als groenste grote stad uit de bus kwam. In Leeuwarden kiezen de minste mensen voor duurzaam (72,1%). Dit benadrukt ook dat Friesland de minst groene provincie is.

Alleen groen uit Nederland

Pricewise verwacht dat steeds meer Nederlanders zullen kiezen voor groen. In 2010 was groene stroom nog een stuk duurder dan grijze stroom. Nu is dat niet meer het geval en is groene stroom soms zelfs goedkoper. Dit komt onder andere doordat groene stroom nu goedkoper ingekocht kan worden vanuit het buitenland.

“Ik verwacht dat de vergroening van Nederland gestaag zal doorzetten. Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland,” vertelt de Kok. Het is op de vergelijkingssite vanaf dit jaar ook mogelijk om de filteroptie ‘Alleen groene stroom uit Nederland’ te gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen