Speech burgemeester Niederer

Foto: Danny van den Aarsen

Maandagavond 2 januari heeft burgemeester Niederer zijn jaarlijkse Nieuwjaarsspeech gegeven in de Sint Jan. De speech staat in het teken van perspectief.

Hij gaat onder andere in op het plan Stadoevers, zorg, cultuur en de beleving in de binnenstad. Lees hieronder de volledige speech.

Geachte dames en heren,

Van harte welkom in de Sint Jan op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Roosendaal.

Dit jaar stel ik graag in het teken van perspectief. Een thema naar mijn hart. Bij perspectief denk ik aan iets van de zonnige kant bekijken. Aan een boodschap van hoop. Een mooie toekomst. Aan het aanbrengen van kleur, het creëren van nieuwe mogelijkheden. Bij al die positieve associaties denk ik ook aan … Roosendaal. We zitten in de lift, onze stad sprankelt. Met dank aan de aantrekkende economie. Maar zeker ook met dank aan een stevige ambitie, een fikse dosis ondernemingszin, een gezonde portie vernieuwingsdrift en sterke staaltjes samenwerking met steeds meer betrokken burgers. Roosendaal is een gemeente met perspectief, dat is wel duidelijk. En daar mogen we trots op zijn!

Wat bracht 2016 en wat staat er in 2017 te gebeuren? Ik begin met een mooie opsteker: de komst van een tweejarige hbo-opleiding van Avans Hogeschool. Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling. De nieuwe onderwijsvorm biedt in samenwerking met regionale ROC’s en het bedrijfsleven mbo-4 studenten de kans om een zogenaamde Associate Degree te behalen. Vanuit welk perspectief je het ook bekijkt: dit verhaal kent alleen maar winnaars. Meer kennis is goed voor de ontwikkeling van Roosendaal en geeft bovendien een positieve impuls aan Stadsoevers, het vestigingsgebied van de hogeschool.

Het plan Stadsoevers bewijst dat de woningmarkt weer in de lift zit. Ook hier in Roosendaal. Potentiële bewoners melden zich massaal voor een woning. Ontwikkelaars staan te popelen om mee te bouwen aan deze duurzame wijk. Ondernemers vinden er de creatieve broedplaatsen die ze zoeken. Het voormalige handelscentrum van Roosendaal begint aan een nieuw leven, biedt perspectief aan verschillende gebruikers. En dat is prachtig om te zien. De positieve ontwikkelingen op de woningmarkt zijn een rechtstreeks gevolg van de aantrekkende economie. Een sprekend resultaat hiervan zien we terug op bedrijventerrein Borchwerf II waar Primark haar nieuwe distributiecentrum bouwt. Dat een groot internationaal merk kiest voor Roosendaal, zegt alles over de centrale ligging en goede bereikbaarheid van onze stad. En over onze werkgelegenheid. De komende jaren vinden naar schatting zo’n 500 mensen uit de regio een baan bij het distributiecentrum. Ook start er een speciaal traject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden door professionals van het Werkplein en uitzendbureau Randstad getraind om weer aan de slag te gaan en zo te werken aan een nieuw persoonlijk toekomstperspectief.

Hebben we het over positieve ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en logistiek, dan denk ik ook aan de komst van het Centrum voor Mobiliteit en Logistiek naar Roosendaal. Studenten van vmbo tot en met hbo leren hier de kneepjes van het vak en maken er kennis met het logistieke denk- en handwerk van morgen. Ondernemers kunnen aangeven wat zij verwachten van toekomstige werknemers. Met dit centrum leggen we een stevige basis om de logistieke sector weer te laten tintelen en komt het perspectief van West-Brabant als logistieke hotspot steeds dichterbij. Waarbij onze gemeente een belangrijke rol speelt als verbindende schakel.

Verbinding vinden we ook terug in ons programma Vitale Wijken en Dorpen. Steeds meer bewoners steken de handen uit de mouwen tijdens vitaliteitsacties in de eigen buurt, samen met gemeente en professionals. Dit leidt tot zichtbare resultaten, vergroot de onderlinge betrokkenheid en zorgt voor een andere, vaak positievere kijk op de eigen omgeving. Nog een geslaagde actie in het sociale domein is de komst van ‘WegWijs Roosendaal’, het centrale loket voor burgers met ondersteuningsvragen op het gebied van Wmo, jeugdhulp en maatschappelijke vraagstukken. Vanaf dit jaar gaan WegWijs-professionals actief de wijk in, waar ze mensen helpen om weer mee te doen en regisseur te worden van hun eigen leven. Precies zoals de transformatie is bedoeld.

Over transformatie gesproken: als gemeente hebben we heel bewust gekozen voor goede zorg tegen een eerlijke prijs. We hebben extra geïnvesteerd in de relatie met onze zorgpartners, onderhandeld over constructies om werkgelegenheid in de branche te handhaven en daarmee de kwaliteit van zorg te borgen. Dat we daarin zijn geslaagd en tegen de trend in resultaten boeken waar kwetsbare inwoners soms letterlijk beter van worden, vervult ons met trots.

Zeg ik trots, dan zeg ik cultuur. In de afgelopen jaren is er ongelofelijk veel in beweging gezet op kunst- en cultuurgebied. Denk maar aan cultuurcluster Cultuurlinc. Cultuur zorgt voor verbinding met elkaar en onze stad. Ze vertelt het verhaal van Roosendaal en de Roosendalers en verandert zo het perspectief van hoe mensen hun en onze stad beleven. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar er werd ooit getwijfeld aan het nut van een schouwburg in een ‘kleine stad’ als Roosendaal. En moet je nu zien. De Kring en het Tongerlohuys-museum zijn letterlijk gecultuur-linkt, vormen samen een verbinding in de culturele stadsrevolutie die het begin is van veel meer moois. Ik noem het Cultuurnetwerk Roosendaal waar burgers, gemeente, bedrijfsleven, het onderwijs- en cultuurveld via samen- handelen en een continue dialoog vorm geven aan de culturele identiteit van onze stad. Meedenken is meedoen en die filosofie werpt zijn vruchten af.

Steeds meer beleving vinden we ook in onze binnenstad. Met dank aan de centrumontwikkeling en ons nieuwe bestemmingsplan. Na een geweldige metamorfose is de Roosendaalse binnenstad een fijnere plek om te vertoeven voor zowel ondernemers als bezoekers. De komende jaren blijven we nieuwe wegen zoeken om ons centrum en daarmee het imago van de stad te verbeteren. Het winnen van de prijs Slimste Binnenstad in de categorie steden tot 90.000 inwoners is alvast een bewijs dat we goed en smart bezig zijn. In de zomer zijn we zelf aan zet als we het startschot geven voor de aftrap van onze City Marketing campagne.

Dames en heren, voordat ik afsluit, sta ik graag nog even stil bij een belangrijk jubileum. Precies honderd jaar geleden vond de invoering plaats van het Algemeen Kiesrecht. Dat wil zeggen. De mannen maakten in 1917 voor het eerst de gang naar het stemhokje, de vrouwen volgden twee jaar later, in 1919. Hiermee werd een grote stap gezet in de ontwikkeling van ons democratische bestel. Op nationaal én op gemeentelijk niveau. Ook Roosendaal heeft zijn verhalen over lokale partijvorming, over de rol van vrouwen, de eerste campagnes en de kiesrechtstrijd die ook hier af en toe in alle hevigheid heeft gewoed.

Tegelijkertijd wordt dit jaar het vertrekpunt van Code Oranje, een beweging die de democratie anno nu wil opschudden. Die toe wil naar een situatie waar burgers meer doen dan kiezen alleen, maar zeggenschap krijgen, écht meedoen en samen met de lokale overheid de samenleving ‘maken’. Ideeën over hoe burgers meer bij plannen te betrekken, zijn er genoeg. Die variëren van spreekrecht voor burgers in de raadszaal tot het vrijgeven van twee raadszetels om letterlijk ruimte te bieden aan de stem van het volk. Dit soort proefballonnetjes spreken me aan. Al is het alleen al omdat we in Roosendaal met onze eigen motie Burgerakkoord dit jaar in gesprek willen gaan met inwoners over een nieuw maatschappelijk perspectief voor de stad.

We vieren het 100-jarig jubileum van het Algemeen kiesrecht in het jaar waarin we de democratie op lokaal en landelijk niveau grondig willen herzien om met die democratie te doen waarvoor die is bedoeld; het volk laten (mee)regeren. Dat is een mooi streven, maar let op! Het met veel strijd verworven kiesrecht is nog geen vanzelfsprekendheid. Praktisch alle verkiezingen – op lokaal, provinciaal en landelijk niveau – kennen een lage opkomst. Of dat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart a.s. ook zo zal zijn is lastig te voorspellen. Stemmen doet en doen ertoe, wat je standpunten ook zijn. Kiezen is een recht. Een democratische verworvenheid die ieder van u in staat stelt om mee te beslissen over een toekomst voor Nederland en daarmee indirect voor uw gemeente, uw dorp, uw wijk, uw buurt, uw straat, uzelf. Misschien wordt u op 16 maart wakker met het idee dat de uitkomst niet uw uitkomst is. Bekijk het dan van de zonnige kant: u woont in Roosendaal, een gemeente met perspectief. Hoe mooi is dat?

Dames en heren. Graag wens ik u, mede namens het gemeentebestuur en de gemeenteraad, een gelukkig, voorspoedig, gezond en bovenal perspectiefvol 2017. Een nieuw jaar met volop kansen en uitdagingen. Ik hoop dat 2017 u brengt wat u ervan verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen