Films Hurks vertoond in Mariadal

Filmclub ERSA zal in Mariadal films vertonen over architect Jacques Hurks. De vertoningen vinden plaats op woensdagmiddag 7 februari van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond 22 februari van 20.00 tot 22.00 uur.

De films laten woningen o.a. uit de Ludwigstraat en de Brugstraat zien en kerken o.a. de Josephkerk en de kerk bij het Liesbosch. Ze belichten zowel de buitenkant als het interieur.

De filmmiddag maakt deel uit van het activiteitenprogramma bij de tentoonstelling over de architect. De filmclub neemt je in de films mee op bezoek in zijn huizen en kerken. Filmclub ERSA vertoont de films over architect Hurks in haar theaterbioscoopzaal met 45 stoelen in Mariadal. De filmclub, bij de oprichting in 1952 bestaande uit acht leden, groeide in de loop van de jaren uit tot zo ongeveer vijftig leden. Een aantal van hen heeft de films over Hurks opgenomen en vervolgens gemonteerd tot levendige getuigenissen. Sinds 2012 huist de filmclub in Mariadal. Er worden cursussen gegeven aan beginnende videofilmers en diepgaandere workshops aan meer gevorderde leden. Aspirant-leden zijn van harte welkom op de club elke dinsdagavond om 19.30 uur.

Vertoonde films

De films laten woningen en kerken zien zowel de buitenkant als het interieur. Bewoners en deskundigen vertellen over Hurks huizen in o.a. de Brugstraat en de Ludwigstraat. In interviews verhalen verschillende huiseigenaren waarom zij gekozen hebben voor het wonen in een huis van Hurks.  Ook van de imposante Josephkerk en van de kerk bij het Liesbosch zijn prachtige beelden te zien. Bezitters van een smartphone kunnen in het jaarboek van De Ghulden Roos via de app Layar een aantal foto’s scannen. Zo komen zij terecht bij een kort filmpje over Hurks of zijn gebouwen. Het jaarboek spitst zich dit jaar geheel toe op de Amsterdamse School in het bijzonder op architect Jacques Hurks.  Ook tijdens de filmmiddag neemt ERSA je via deze ‘layars’ mee voor een kijkje in o.a. Nispensestraat 83 en Omgang 10 (Wouw).

Amsterdamse School

Het Tongerlohuys besteedt uitgebreid aandacht aan de periode dat Hurks bouwde in stijl van de Amsterdamse School. Deze stroming in de architectuur vol maatschappelijke idealen maakte gebruik van beeldende en speelse indelingen.  Deze vormgeving kenmerkt de architectuur van Hurks tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Versieringen in de bakstenen muren en betonnen accenten karakteriseren de bouwkunst van Hurks. Bij het ontwerpen van de gevels en glas-in- loodramen ramen laat Hurks de horizontale lijnen domineren. De ramen in de gevels zien er vaak uit als een ladder met sporten. Daken, ramen en deurportalen bezitten vaak de boogvorm van een parabool. In het interieur van de huizen en kerken vallen Hurks vele specifieke ontwerpen op. In de woningen zien we mooi vormgegeven trappenhuizen en bijpassende lampen. De schouwen achter de haarden zijn bedekt met kleurige tegels in overeenstemming met de verdere inrichting. Zowel bij de huizen als bij de kerken liggen de vloertegels als kunstig geweven tapijten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen