Succesvolle Hackathon voor SDW

Foto: Pexels

Afgelopen week stortte een SDW-team zich in de eerste ‘VGN Hackathon’, samen met 34 andere organisaties uit de verstandelijk gehandicaptensector. In een week tijd formuleerde het team een realistisch probleem, bedacht daarbij een passende ICT-oplossing en testte deze oplossing. 

De Hackathonweek is georganiseerd door de Verenging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De 35 organisaties gingen op zoek naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie?’

Overprikkeld door geluiden

Het SDW-team startte de week met een brainstorm over het probleem. Geconcludeerd werd dat cliënten die makkelijk overprikkeld raken door geluid en zich dus niet prettig voelen in een omgeving met veel geluiden, minder goed kunnen functioneren in een groep. “We zien dat deze cliënten soms rustig gemaakt worden met muziek, maar dat kan weer een negatief effect hebben op de andere cliënten. Dan worden cliënten uit de groep gehaald, waardoor je een begeleider minder op de groep hebt staan”, licht projectleider Davina Jacobs toe.

Gericht geluid

Het team vond de tweede dag de oplossing in ‘gericht geluid’. Davina Jacobs: “De apparatuur hiervoor bestaat al en wordt veel gebruikt in musea. Je hoort dan alleen het geluid dat bij het schilderij of kunstwerk hoort waar je recht voor staat. Het concept van gericht geluid is nog niet toegepast in de gehandicaptensector. We willen de cliënten met gericht geluid rust en focus bieden, zonder ze uit de groep te hoeven halen en zonder dat de andere cliënten last hebben van de muziek.”

Testen

Op de derde en vierde dag dacht het team de oplossing verder uit en ging het aan de slag met het testen van gericht geluid. “We hebben op drie dagcentra bij meerdere cliënten een box met gericht geluid kunnen testen. Zowel cliënten als begeleiders reageerden enthousiast. Zo zagen we dat een cliënt die normaal een koptelefoon op heeft, de voorkeur gaf aan de box. Hij werd niet afgeleid door gewone geluiden en heeft twintig minuten rustig zitten werken.”

“Ik kan niet tegen drukte, maar ik vind het ook niet altijd leuk om apart te zitten”, vertelt een van de testcliënten. “Met mijn eigen muziek uit de box kon ik nu een kopje koffie drinken in de groep. Ik denk dus dat de box mij kan helpen om in de groep te blijven zitten.”

Pitch

Op vrijdag 13 april presenteerden de organisaties hun oplossing tijdens een pitch op de Demoday in Utrecht. “Het was leuk en inspirerend om te zien waar de andere organisaties zich deze week mee bezig hadden gehouden. Als team zijn we trots op het resultaat dat we behaald hebben. We hebben echt een oplossing bedacht die iets toevoegt voor cliënten en begeleiders. We gaan het nu nog verder doorontwikkelen voordat we deze toepassing uitrollen binnen de organisatie”, aldus Davina Jacobs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen