Roosendaalse jongeren herdenken op 4 mei digitaal

Foto: Nationale Jongeren Herdenking Roosendaal

De Nationale Jongerenherdenking Roosendaal biedt dit jaar een aangepast programma aan voor jongeren op 4 mei. Dit jaar bestaat dit uit digitale én fysieke onderdelen. De NJH Roosendaal biedt namelijk interactieve herdenkingsroutes aan van zaterdag 1 tot en met zondag 16 mei en in samenwerking met de Gemeente Roosendaal een uitzending op ZuidWestTV van de Dodenherdenking op dinsdag 4 mei. Ook andere herdenkingen zullen in aangepaste vorm plaatsvinden.

Passend programma
“Het was even schakelen voor ons allemaal om van de ‘normale’ invulling van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal te switchen naar de huidige invulling”, vertelt perswoordvoerder Björn Rommens. “In 2020 was het te kort dag om het programma om te gooien, maar we hebben nu een mooi en passend programma ontwikkeld. Ook kijkende naar de huidige coronamaatregelen. Als groep jonge Roosendalers die dit evenement elk jaar in elkaar zet, met ondersteuning vanuit CultuurCompaan, kan ik zeggen dat we nu al super trots zijn op deze invulling!”

Interactieve herdenkingsroutes
Dat het anders dan normaal is, is wel duidelijk. Waar er normaal gesproken een avondvullend programma is in De Kring met muziek, dans, verhalen en een ‘Escape Experience’, is er dit jaar gekozen voor twee herdenkingsroutes en een online onderdeel. “We wilden trouw blijven aan de elementen beleving, educatie en kunst. Daarom bieden we dit jaar twee interactieve herdenkingsroutes aan. Het is dezelfde route, maar je kunt ze op twee verschillende manieren ‘lopen’.” Deze route zal ook weer bestaan uit een escapespel. Bij elkaar duurt het ongeveer 90 minuten om de hele route af te leggen. Ook is er een herdenkingsroute met verhalen en beelden, gemaakt door jongeren van het Jongerenatelier. Deze route duurt ongeveer 60 minuten.

Online herdenkingsmoment
In samenwerking met de gemeente Roosendaal en ZuidWestTV organiseert de Jongerenherdenking op dinsdag 4 mei een online herdenkingsoptreden tussen 19.15 en 20.15 uur. “Voorafgaand aan de live uitzending van de officiële herdenking bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal door de gemeente om 19.45 uur verzorgen wij tussen 19.15 en 19.45 uur een voor opgenomen show met dans en muziek door Werkplaats Tiuri en de Bergse Berber Dietvorst, gepresenteerd door acteur Guido Spek.” De combinatie van de Jongerenherdenking en het officiële moment vindt Rommens een mooie mix. “Zo dragen we op die manier ook online nog iets bij aan het herdenkingsmoment zelf, waar wij voorheen een eigen invulling hadden met The Smartphone Orchestra. Geïnteresseerden kunnen zo toch ook via tv of online deel uitmaken van de herdenkingen door de NJH Roosendaal en de gemeente zelf.”

Dodenherdenking Parklaan Roosendaal
Het programma bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal bestaat uit speeches, het Taptoe-signaal door de jonge Roosendaalse trompettist Jim Wildhagen, de bekende twee minuten stilte en het Wilhelmus door muzikanten van Muziekvereniging Roosendaal. Op het eind is er een kranslegging door de familie van oorlogsslachtoffers, de burgemeester, het Korps Commandotroepen, basisschool De Singel, Oranjestichting Roosendaal namens de Engelse bevrijders, verenigingen oud-militairen, politie en brandweer. Vanwege de maatregelen rondom Corona is de herdenking op de Parklaan niet toegankelijk voor publiek en wordt deze alleen bijgewoond door de eerder genoemde personen en organisaties die een krans leggen, laat de Gemeente Roosendaal weten.

Dodenherdenking Moerstraten
In Moerstraten heeft het Oranjecomité besloten om de herdenking te beperken door het leggen van een krans door het Oranjecomité en door de gemeente Roosendaal. “Wethouder Inge Raaijmakers zal namens het college om 16.00 uur de krans leggen en nog een kort woordje spreken. Hiervan worden opnames gemaakt, die via de social mediakanalen van de gemeente worden verspreid.”, aldus Corné Rommens van de Gemeente Roosendaal.

Deelnemen aan de fysieke en online activiteiten
De activiteiten van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal zijn gratis. “Voor de herdenkingsroutes heb je de app Loquiz nodig waarmee je, vlak voordat je de route gaat lopen, een door ons aangegeven QR-code scant zodat je kunt starten. Deze kun je op onze website en social media-kanalen vinden, maar ook op posters aan de ramen van De Kring, de VVV en de bibliotheek. De online herdenking kun je via tv of online volgen. Meer informatie over de activiteiten en hoe het werkt kun je terugvinden op onze website https://www.cultuurcompaan.nl/njh/ of via onze Facebook- en Instagrampagina’s.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden