Gemeente Roosendaal gaat gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire helpen

Foto: Publiek domein

De gemeente Roosendaal gunt al haar inwoners een bestaanszekere toekomst, zonder armoede, schulden en met voldoende kansen om mee te doen. Dat geldt ook voor de zeker 100 ouders die door de Kinderopvangtoeslagaffaire getroffen zijn.

Zij krijgen een financiële tegemoetkoming van de overheid, maar zijn daarmee zijn mogelijk niet van al hun financiële problemen verlost. Vaak zijn er schulden ontstaan. De gemeente gaat die schulden nu kwijtschelden. Ze anticipeert daarmee op de nieuwe Verzamelwet hersteloperatie toeslagen per 1 januari 2022.

“Vreselijk wat deze mensen is overkomen”

Wethouder Klaar Koenraad: “Het is al vreselijk wat deze mensen is overkomen en mogelijk komen zij nóg verder in de financiële problemen omdat er schulden zijn ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de belastingaanslag of de rioolbelasting niet meer betaald kunnen worden. Dat laten wij in onze gemeente niet gebeuren en ik ben dan ook blij dat we dit nu al gaan regelen. Deze mensen verdienen uitzicht op een financieel gezonde toekomst, een nieuwe start.”

Publieke schulden van vóór 1 januari 2021

Publieke schulden zijn schulden bij de overheid, zoals bij de Belastingdienst, het waterschap, de uitkeringsinstantie en dus ook de gemeente. In de gemeente Roosendaal gaat het om het Werkplein Hart van West-Brabant en de Belastingsamenwerking West-Brabant. Alleen schulden die zijn ontstaan vóór 1 januari 2021 worden kwijtgescholden.

Hoe gaat het in zijn werk?

De Belastingdienst/Toeslagen geeft de gegevens van de gedupeerde ouders en hun toeslagpartners door aan andere publieke organisaties. In verband met de privacy geven zij alleen BSN, naam en geboortedatum door. Met deze gegevens kunnen de andere organisaties kijken of deze ouders schulden bij hen hebben. En die kwijtschelden. Elke organisatie doet dit zelf en op zijn eigen manier. Dat betekent dat een ouder van elke organisatie een aparte brief krijgt. Daarin staat dan welke schulden zijn kwijtgescholden. Het kan gebeuren dat de ene organisatie dit sneller doet dan de andere. Er kan dus wat tijd tussen zitten, misschien zelfs één of enkele maanden. Daardoor kan het ook voorkomen dat de ene ouder eerder of later dan andere ouders een brief over kwijtschelden ontvangt. In de tussentijd blijven de schulden gepauzeerd. Dus ook als het wat langer duurt, heeft een ouder hier geen last van. (Bron: Belastingdienst)

Inwonersondersteuning Roosendaal heeft ook hulpaanbod

Financiële compensatie en het kwijtschelden van schulden kan dé oplossing zijn voor gedupeerde ouders. Maar er kan natuurlijk ook méér nodig zijn. Misschien zijn er problemen ontstaan rondom huisvesting, zorg of opvoeding. In dat geval biedt Inwonersondersteuning Roosendaal hulp en ondersteuning. Inwonersondersteuning is te bereiken op telefoonnummer 0165 – 75 00 50 (ma-vrij van 09:00 – 13:00 uur) en per e-mail op [email protected]. Goed om te weten: de ondersteuning is gratis en er is geen verwijzing voor nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen