Opening expositie – De Hand van Antwerpen in het Tongerlohuys

Foto:

Op 11 december opent de nieuwe tentoonstelling ‘De Hand van Antwerpen’ in het Tongerlohuys. Tijdens de opening zal tevens het 82e jaarboek van de Ghulden Roos, met ook als thema de Scheldestad, worden gepresenteerd.

Volgens een oude legende leefde er in het Antwerpen uit een ver verleden een reus die Antigoon heette. Hij maakte het leven van de schippers die over de Schelde voeren zuur door tol te heffen. Wanneer ze deze niet betaalden hakte hij hun hand af en gooide die in de rivier. De Romeinse soldaat Silvius Brabo zou hier als held een einde aan gemaakt hebben door Antigoon te doden en bij wijze van wraak zijn hand af te hakken en in de Schelde te gooien. De Scheldestad zou haar naam ontlenen aan dit ‘hand werpen’.

De hand van Antwerpen heeft door de geschiedenis heen veel verder gereikt dan de Schelde. Van kunst tot economie en van bestuur tot wetenschap, de invloed van de Scheldestad is op vele plekken voelbaar. Niet alleen in Vlaanderen maar ook buiten de hedendaagse landgrenzen, bijvoorbeeld in West-Brabant en dus ook hier in Roosendaal. Erfgoedcentrum Tongerlohuys en het Karrenmuseum slaan de handen ineen om het verhaal van Antwerpen in de regio te vertellen.

Historicus, romanschrijver, journalist en omroeper Michael Pye zal in het Engels de tentoonstelling inleiden. Twintig jaar lang pendelde hij tussen New York en Europa als politiek en cultuur columnist voor verschillende Britse kranten. Pye heeft zowel non-fictieboeken als historische romans gepubliceerd, waaronder Gestolen levens (1999) en Stukken uit Berlijn (2002). In 2015 verscheen Aan de rand van de wereld, over het leven aan de Noordzee in de middeleeuwen, dat een wereldwijde bestseller werd. Vorig jaar presenteerde Pye zijn nieuwe boek Antwerpen, de gloriejaren. Hij vertelt daarin het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de zestiende eeuw, en in korte tijd de wereld wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.

Programma

  • 14:30 | Inleiding Michael Pye
  • 15:00 | Presentatie van het 82e Jaarboek de Ghulden Roos
  • 15:30 | Opening tentoonstelling ‘De Hand van Antwerpen’

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Kring

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen