112

Integrale vuurwerkactie

Foto: Politie

Roosendaal, Halderberge, Moerdijk, Rucphen – We hebben er allemaal overlast van, vuurwerk dat ruim voordat het mag afgestoken wordt. Een doorn in het oog voor veel mensen en angstige momenten voor veel dieren. Om die reden is er in het teamgebied van Roosendaal een gevarieerde vuurwerkcontrole georganiseerd.

De actie was donderdag 15 december een samenwerkingsverband tussen gemeentes, scholen en de politie. De vier gemeenten in het gebied, Roosendaal, Halderberge, Rucphen en Moerdijk, hadden hun Boa’s ter beschikking gesteld. Samen met de politie, in de vorm van agenten van de verschillende afdelingen en een droneteam en een gespecialiseerd speurhondenbedrijf is er een gevarieerde dag van gemaakt. In de ochtend werden meerdere scholen bezocht in de verschillende gemeentes waar de kluisjes gecontroleerd werden op in eerste instantie vuurwerk maar ook op andere strafbare feiten. Er is – op 1 stuk vuurwerk en een hele kleine hoeveelheid drugs – niets aangetroffen wat natuurlijk goed nieuws is. Twee scholieren hebben een HALT-verwijzing gekregen. Agent Michael Bol is een van de coördinatoren Jeugd van het politieteam: “De scholen hebben de verantwoording om er voor te zorgen dat de school ook veilig is. Deze uitslag is daarom goed nieuws. We zijn ook blij dat de meeste scholen open staan voor dit soort acties. Dat wij als politie aan dit soort acties ondersteuning kunnen bieden is alleen maar mooi. “

Statische en dynamische controles aan de grens

In de middag en aan het begin van de avond verschoof de aandacht naar het verkeer wat Nederland binnen komt of Roosendaal binnen rijdt. Bij een controle plaats op de N262 bij de grens werden auto’s gecontroleerd op het invoeren van vuurwerk. In de omgeving reden surveillance-eenheden die hetzelfde deden. Alles werd hier ondersteund door een drone van de politie die ook de kleine grenspaadjes van boven kon controleren en surveillanceauto’s aansturen. Verder was er een dynamische controle in de omgeving van de Langdonk wat een samenwerking was met de (motor)surveillance-eenheden en de drone. Er zijn in totaal gedurende de actiedag 31 bekeuringen uitgedeeld voor verschillende verkeersovertredingen.

Overlast Hotspots

Wat later op de avond, de tijd dat veel overlast meldingen bij de politie en gemeente binnen komen, was gekozen om actief op deze plekken en meldingen te investeren. (Jeugd)agenten en (Jeugd)boa’s trokken samen op om contact te leggen met de jeugd op de hotspots. De drone was hierbij een welkome partner die vooraf, zonder zelf gezien te worden, kon kijken wat er speelde op de bekende plekken. Zo kon er zeer efficiënt gewerkt worden op meldingen en vooraf gegenereerde informatie. Op een locatie in Sint Willebrord is 55 stuks illegaal vuurwerk gevonden. Dit is in beslag genomen.

Agent Michael Bol kijkt tevreden terug op de integrale actiedag: “Al mijn doelen voor vandaag zijn bereikt, we hebben heel goed samen gewerkt, we hebben op de scholen een (preventief)signaal afgegeven, we hebben contact gelegd met de jeugd. ”

Bron: Politie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen