Body & Mind: De voordelen van de zon(nebank)

Foto: Studio VitaSun

Een mooi bruin kleurtje, wie wilt dat nou niet? Maar buiten dat, zijn er ontzettend veel positieve voordelen van de zon te benoemen. Wij als mens hebben zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamine D, ook wel de zonvitamine genoemd, is wat ons lichaam bijna alleen via zonlicht kan verkrijgen(85%). Als je te weinig buiten komt, heeft dat gevolgen voor je lichaam en geest.

Veel mensen hebben zonder het te weten een ernstig Vitamine D tekort. Last van vermoeidheid, zwakke botten of spieren? Grote kans dat een tekort aan Vitamine D hier een rol in speelt. Dus zeker de moeite waard om wat vaker naar buiten te gaan, ook als het zonnetje niet zichtbaar is.

Leuk weetje: De vitamine D die we aanmaken in de zon moet eerst worden omgezet in een actieve vorm. Deze actieve vorm van Vitamine D in het lichaam, calcitriol, is officieel eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon.

Vitamine D in de winter

In de winter valt er buiten geen Vitamine D meer aan te maken. De straling is te laag en dat merken we aan ons lichaam en geest. De ‘winterblues’ is een bekende klacht die bij veel mensen bijna de gehele herfst/winter aan blijft houden. Door op de juiste manier de zonnebank te gebruiken en eventueel de grote tekorten van Vitamine D aan te vullen met de gepaste suppletie kunnen wij je in onze studio helpen om de winter vrolijk en goed door te komen.

Weerstand

Omdat zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, versterkt zonlicht indirect ook je immuunsysteem. Zonlicht blijkt namelijk een natuurlijke booster voor ons immuunsysteem te zijn. Onderzoek toonde aan dat blootstelling aan blauw- en UV-licht de activiteit van T-cellen – witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen voor ons immuunsysteem – in ons lichaam verhoogt.

Botten en spieren

De zon(nebank) is goed voor de kwaliteit van je botten en spieren. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van Vitamine D, en Vitamine D zorgt ervoor dat calcium zich hecht aan botten, waardoor deze sterker worden. Hetzelfde geldt voor tanden en nagels. Ook is Vitamine D is heel erg belangrijk voor een optimale werking van je spieren. Zo zijn spierkrampen een van de eerste symptomen van een Vitamine D tekort. En dan gaat het niet alleen om de spieren in je armen en benen, maar bijvoorbeeld ook om de hartspier. Er wordt zelfs gedacht dat de afname van spierkracht bij ouderen niet alleen wordt veroorzaakt door ouderdom, maar deels ook door vitamine D afname.

Goed voor je humeur

Waar een tekort aan vitamine D kan leiden tot een depressie, zorgt een gezonde dosis vitamine D juist voor een goed humeur. Het hormoon endorfine (dat ook wordt aangemaakt onder invloed van de zon) geeft een gevoel van geluk en geeft je meer energie en een blijer gevoel.

Wil jij jouw Body & Mind weer in control krijgen? Kom dan langs bij Studio VitaSun voor een kosteloos intakegesprek met huidanalyse.

Contactgegevens: Studio VitaSun,

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen