Vuurwerk afsteken? Houd het gezellig!

Foto: Pexels

De jaarwisseling is voor veel mensen een speciaal moment. Het gebruik van vuurwerk hoort daar voor een deel van onze inwoners bij. Dit gebruik is aan voorwaarden gebonden om ongelukken en ernstige overlast te voorkomen.

Vuurwerk-categorieën
Vuurwerk is verdeeld in verschillende soorten, qua gevaar en overlast:

  • F1: vuurwerk met zeer weinig gevaar, is ook binnenshuis te gebruiken (fop- en schertsvuurwerk)
  • F2 : vuurwerk met weinig gevaar (geschikt voor particulier gebruik)
  • F3: vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik)
  • F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert (uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik)

 Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk uit de F1-categorie mag je kopen vanaf 12 jaar. Dit type vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en mag je ook het hele jaar door afsteken. Het levert nauwelijks overlast op en kent weinig gevaar. Het siervuurwerk uit de F2-categorie mag alleen op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Knalvuurwerk en vuurpijlen uit de F2-categorie, evenals F3- en F4-vuurwerk is altijd verboden voor particulieren, ook tijdens de jaarwisseling.

 Waar kan je overlast melden?

Acuut en ernstig vuurwerkoverlast kan direct worden gemeld bij de politie via 0900 8844. Bel 112 bij spoed of een levensbedreigende situatie. Op de website www.roosendaal.nl/vuurwerk staan verschillende andere mogelijkheden om overlast te melden, waaronder Meld Misdaad Anoniem en de vuurwerkvertrouwenspersoon.

 Extra meldpunt vuurwerkoverlast

Net als voorgaande jaren hebben de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Moerdijk en Rucphen tussen Kerst en Oud & Nieuw samen één meldpunt voor meldingen over vuurwerkoverlast. Inwoners kunnen tijdens deze periode overlast melden via het telefoonnummer 0165 349 759 waardoor snel op meldingen gereageerd kan worden door de handhavers van de betreffende gemeente.

Het meldpunt is enkel op onderstaande dagen en tijdstippen te bereiken. Buiten deze tijden kan overlast gemeld worden bij de politie via 0900 8844:

  • Woensdag 27 december t/m zaterdag 30 december van 13.30 tot 22.30 uur
  • Zondag 31 december van 09.00 tot 17.00 uur

Vuurwerkinleverpunt Laan van Brabant 16 (brandweer Roosendaal)

Per adres mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk aanwezig zijn. Inwoners die thuis oud vuurwerk, illegaal vuurwerk of een overschot aan vuurwerk hebben liggen, kunnen dat op vrijdag 22 december tussen 11.00 en 15.00 uur gratis inleveren bij een speciaal vuurwerkinleverpunt. Soms ligt illegaal en/of professioneel vuurwerk gewoon opgeslagen bij mensen thuis, in een garagebox of schuur. Wisselende temperaturen hebben invloed op vuurwerk waardoor het sneller gevaarlijker wordt. Soms vinden ouders verboden vuurwerk bij hun kind. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Verboden vuurwerk heeft soms een andere (snel) lont voor vuurwerkshows. Ondeskundig gebruik kan tot ongelukken leiden. Daarom kan dit verboden vuurwerk straffeloos worden ingeleverd.

Na de jaarwisseling is er nog een moment om vuurwerk in te leveren en wel op vrijdag 5 januari tussen 11.00 en 15.00 uur. De locatie van het inleverpunt is bij de brandweerkazerne aan de Laan van Brabant 16 in Roosendaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen