Paterskwartier wordt ontwikkeld met behoud van DNA 

Foto: Gemeente Roosendaal

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week het ontwikkelkader voor het Paterskwartier vastgesteld. Het gaat om het gebied tussen de Kade, Burgemeester Freijterslaan en de Badhuisstraat. Het ontwikkelkader biedt de gemeente de mogelijkheid om de verschillende plannen die er liggen op elkaar af te stemmen en zo te werken aan een structurele verbetering van dit stukje Roosendaal. 

Het Kadegebied is van oudsher een straat voor ondernemers en winkeliers en tevens een overgang van woongebied en ondernemersgebied naar een haven en industriegebied. Het historisch lint van de Kade kenmerkt zich door plintgevels met een winkel, horeca- of werkfunctie, afgewisseld met (boven)woningen. Er staan een aantal monumenten rondom het gebied, waaronder de Paterskerk en het voormalig Essentgebouw, wat van hoge historische waarde is. 

In het Paterskwartier spelen op dit moment verschillende ruimtelijke initiatieven. Gemeente Roosendaal wil deze graag integraal bekijken om enerzijds waar mogelijk synergie tussen de plannen mogelijk te maken, anderzijds om de historie van deze plek te behouden én te versterken. De bestaande elementen zoals de Molenbeek en Paterstuin worden met dit ontwikkelkader zichtbaar gemaakt. Zo wil men bijvoorbeeld de Wei van Boonen en de Paterstuin met elkaar verbinden. Deze locaties vormen het DNA van het Paterskwartier en vertellen het verhaal van deze locatie. 

De nieuwe ontwikkelingen richten zich op vijf verschillende locaties binnen dit gebied, denk hierbij o.a. aan het voormalige Van Gorp muziekcentrum, de Wei van Boonen en de Eratozaal. De verwachting is dat er in totaal een honderdtal woningen opgeleverd gaan worden. In het ontwikkelkader wordt per gebied aangegeven welke architectuur hier wenselijk is en hoe het gebied hiermee versterkt kan worden. Het is nu aan de gemeenteraad om deze kaders officieel vast te stellen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen