In 2013 moest een Roosendaler €9000
boete betalen: de Roemeense schilders die zijn huis opknapten, hadden geen werkvergunning. De rechtbank vindt de boete onterecht.
De man uit Roosendaal maakte bezwaar tegen het oordeel van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (minister Asscher gaat over de Wet arbeid vreemdelingen en werkvergunningen). Afgelopen vrijdag is de minister in het ongelijk gesteld. Daarmee haalt de Roosendaalse zaak in één klap het landelijke nieuws.
Asscher moet de boete terugbetalen en de gemaakte proceskosten vergoeden. Dat is te lezen in
een uitspraak die de rechtbank gisteren publiceerde . De minister heeft nog zes weken de tijd om in beroep te gaan.
Handelsverdrag 1913
De rechter oordeelde dat de Roemenen geen werkvergunning nodig hadden. De rechtbank wees op het handelsverdrag uit 1913 dat Japanners vrije toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt geeft.
Roemenië is sinds 2007 lid van de EU. De rechter meent dat inwoners van EU-lidstaten niet achtergesteld mogen worden op werknemers uit landen als Japan.
Grote gevolgen
De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de overheid. De afgelopen jaren zijn meer dan tienduizend werkgevers met 'illegale' werknemers uit Midden- en Oost-Europa beboet. Het gaat in totaal om zo'n 150 tot 200 miljoen euro.
Er loopt bij de Raad van State al een rechtszaak die een aantal beboete bedrijven hebben aangespannen. Als de Raad van State - die over zes weken uitspraak doet - het oordeel van de Bredase rechtbank volgt, zal de overheid aardig wat van zulke zaken tegemoet kunnen zien waarbij de boetes worden vernietigd.
Minister Asscher
Minister Asscher is niet blij met de uitspraak in Breda. Arbeiders uit het buitenland hebben een werkvergunning nodig. De uitzonderlijke situatie die sinds 1913 voor Japanners geldt, verandert daar in zijn ogen niets aan.
Lees ook: