Dresscode voor een bruiloft: wat doe je aan?

24 aug 2016, 12:02 nieuws
bruiloft hq pexels 715x408
Een van de populairste maanden om te trouwen, en daarmee ook de duurste, is de maand die voor de deur staat: september. Bruiloften zijn letterlijk een feestje om bij te wonen, maar het uitzoeken van een geschikte outfit kan aardig wat stress veroorzaken.
De bruid overschaduwen uit den boze. Maar wat moet je dan wel aantrekken?
Veel voorkomende dresscodes bij bruiloften zijn tenue de ville, white tie, black tie en cocktail:
  • Tenue de ville

Is de dresscode Tenue de Ville? Voor vrouwen betekent dat een nette jurk of rok, die over de knie valt, met een jasje erop. Belangrijk detail: draag hieronder altijd een panty, want blote benen worden niet gewaardeerd. Mannen dragen een maatpak, in de kleur effen blauw, grijs of zwart, met een stropdas.
  • White tie

Bij white tie is het de bedoeling dat je je flink opdoft. Vrouwen horen te verschijnen in een lange avondjurk met handschoenen en een clutch. Aan mannen de kunst om een rokkostuum op de kop te tikken, aangezien dat bij bijna niemand in de kast hangt. Het dragen van een horloge wordt niet gewaardeerd; je geniet van de tijd, het is daarom niet nodig om te kijken hoe laat het is.
  • Black tie

Black tie is iets minder netjes dan white tie. Vrouwen behoren een lange avondjurk of cocktailjurk uit hun kast te trekken; als je overigens dinergast bent, is alleen de eerste optie aan te bevelen. Mannen worden verwacht in een smoking met een wit overhemd.
  • Cocktail

Voor vrouwen: trek een leuke, korte jurk aan, doe er mooie hakken onder en je outfit is klaar. Heren dragen een zwart of donkerblauw pak met een wit overhemd. Een stropdas is hierbij niet verplicht.
Is er geen dresscode? Dan komen de volgende tips van nieuws.nl van pas:
  • Je panty mag nooit dikker zijn dan twintig denier.
  • In een witte jurk naar een bruiloft gaan, is uit de boze. Het is niet netjes om dezelfde kleur te dragen als de bruid. Alleen zij hoort namelijk in het middelpunt te staan.
  • Een diep decolleté is ten strengste afgeraden.
  • Voor mannen: trek geen bruine schoenen aan onder een zwart pak. Draag daarnaast geen witte sokken.
  • Voor de plechtigheid op het stadhuis is voor vrouwen een goede outfitkeuze een jurkje dat op knielengte valt. Voor de mannen is dat een pak gecombineerd met een wit of pastelkleurig overhemd.