Koreaanse BBQ, de nieuwe sushi

25 aug 2016, 12:07 nieuws
eten foto
Pan on Fire | Hui-Hui Pan

Kimchi, bulgogi, bibimbap, gimbap of Korean BBQ? Wie kent dit nog niet? Na de Chinese, Japanse, Vietnamese keuken, maakt nu ook de Koreaanse keuken een opmars in Nederland. Pure smaken, met veel pit.

Typisch Koreaanse ingrediënten

In de Koreaanse keuken wordt veelal gekookt met pepers. Korea’s favoriete ingrediënt Gojuchunjang, een hete Koreaanse chilipasta, wordt bijvoorbeeld veel gebruikt. Daarnaast kookt men graag met knoflook, gefermenteerde sojabonen, sesamolie, sojasaus en zul je veel pepers tegen komen.

Banchan

Groenten hoef je bij een Koreaans restaurant niet te bestellen. Je krijgt namelijk zogeheten banchan, dit is een set van minimaal drie kleine groentegerechten tot een keizerlijke twaalf bijgerechten. Daarnaast bestaat een standaard Koreaanse maaltijd uit een soep en een beetje rijst.

Koreaanse gerechten

Heb je nog nooit Koreaans gegeten, dan zijn onderstaande gerechten perfect om met deze keuken kennis te maken.

Korean BBQ

Heel toegankelijk is de Koreaanse BBQ. Bij de Koreaanse BBQ gril je zelf het gemarineerde Koreaanse vlees, de vis- of groentegerechten aan speciale BBQ tafels. Bijvoorbeeld Bulgogi. Eenmaal gegrild, pak je een blaadje sla en vult deze met een stukje vlees, een beetje groente van de banchai, wat rijst, kimchi en naar behoefte wat sojapasta.

Bulgogi

Bulgogi is rundvlees of varkensvlees dat zeer dun gesneden is en gemarineerd wordt in een speciale Koreaanse marinade met onder andere peer, sojasaus, sesamolie en sesamzaadjes. Het is een van de gerechten die je op een Koreaanse BBQ of thuis op de gril bereidt.

Bibimbap

Bibimbap betekent letterlijk gemengde rijst. Dit gerecht wordt vaak in een gloeiend hete stenen kom geserveerd met erop een (rauw) ei, en bestaat uit een laag rijst met daarop een variëteit aan groenten met soms een beetje vlees en dus ei. Net voor het eten roer je er naar behoefte Koreaanse chilipaste doorheen.

Kimchi

Kimchi zijn gefermenteerde groenten zoals kool of rettich. Deze groenten worden ingelegd met zout, allerlei verschillende pepers, knoflook en andere kruiden. Een heerlijk bijgerecht dat het ook goed doet bij fusiongerechten met bijvoorbeeld een broodje warm vlees.