Maar liefst 21 jonge professionals en studenten in de leeftijd van 18 tot begin 30 jaar, lieten vier dagen lang de hersenen kraken rondom tal van uitdagingen waar waterschap Brabantse Delta voor aan de lat staat. De jongelingen hadden zich aangemeld voor FutureFlow, een vierdaags innovatief evenement. Ze gingen aan de slag met oplossingen die bijdragen aan schoon water, voldoende water en biodiversiteit. Maar als je met jonge professionals aan de slag gaat weet je vooraf niet precies welke kant dat op gaat.
En dat leidde tot verrassende inzichten. Juist dat onverwachte bleek de succesfactor te zijn.
De uitdagingen met water
Een van de deelnemers is Tim Rotteveel. Hij studeert aan de Universiteit van Wageningen en geeft aan dat hij de vierdaagse aanvankelijk met een technische bril startte. “Ik kwam er al snel achter dat we niet allemaal zo naar het thema water kijken. We moesten op de eerste dag aangeven hoe we water in onze jeugd hebben ervaren. Vervolgens moesten we de dilemma’s en dromen over water met elkaar delen. En dan zie je dat we erg veel te doen hebben met water”. Groepsgenoot Lena studeert bij hogeschool Avans en gaf aan, dat “water veel meer een maatschappelijke uitdaging is dan een van alleen maar technische oplossingen. We moeten vooral ook met die techniek bezig zijn en dat verder ontwikkelen, maar we zullen als mensen meer overtuigd moeten zijn van de noodzaak om iets te doen aan de uitdagingen met water, zoals schoner water. Dat is waar wij tegenaan liepen. Wij denken hier wel dat iedereen ervan overtuigd is dat water belangrijk is, maar slechts weinig mensen beseffen de noodzaak nog. En daar is volgens ons groepje nog veel werk te doen.”
Groepsgenoten Samira en Maila voegen nog toe: “Daarom hebben wij gekozen voor het thema bewustwording. Daar begint het mee volgens ons. Die sociale kant, het betrekken van mensen, de gebruikers van het water en de bewoners van de omgeving waar water een rol speelt moet je meekrijgen, zodat ze gaan meebewegen bij het vinden van de oplossing. We zijn door de medewerkers van het waterschap, die hier een presentatie hebben gehouden, ontzettend geïnspireerd om die invalshoek te kiezen. Er valt op sociaal gebied veel winst te halen.”
Bruisende ideeën
Het bruiste van creatieve ideeën van de jongeren. Zo werd de ‘Toekomst Tak’ bedacht, een groep jongeren die zich niet bezighouden met de werkzaamheden van vandaag maar alleen met de uitdagingen van de toekomst. Die nadenken over toekomstgerichte scenario's en een mentaliteitsverandering: van vechten tegen water naar samenleven met water. Een ander opvallend idee was de dating-app ‘Hydromate’. De app maakt water persoonlijk: via verschillende profielen leer je water kennen alsof het een partner is. Het maakt mensen bewust van hun relatie met water, gericht op zorg, empathie en betrokkenheid. Eén van de profielen was De Mark. Weet je waar De Mark van houdt? Ruimte voor ontwikkeling. En wat is een afknapper van De Mark? Harde grenzen, plastic afval en chemische stoffen!
Vernieuwing stroomt door ons waterschap
“Laat ik vooropstellen dat ik heb genoten van deze aanpak. Innovatie stopt niet bij onze eigen collega’s; we kijken graag verder. En dan geven jongeren hele mooie inzichten mee. We hebben ze actief betrokken om samen na te denken over de rol en de toekomst van water in onze samenleving. FutureFlow biedt ons als waterschap een unieke kans om de generatie van de toekomst te betrekken bij ons waterwerk en hen uit te dagen mee te denken over innovatievraagstukken. Hun frisse blik en het kijken vanuit diverse perspectieven helpt ons om verrassende oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag én morgen,” aldus een enthousiaste Anco Sneep, portefeuillehouder Innovatie binnen het dagelijks bestuur van het waterschap.
FutureFlow
FutureFlow is het idee van dijkgraaf Kees-Jan de Vet, die op 17 april aanstaande zijn functie als dijkgraaf achter zich laat. De Vet is sterk gericht op de groei en inzet van kennis en innovatie. Vanuit die drive ontstond de Bouvigne Water Academie (BWA), waar onder meer het FutureFlow event deel van uitmaakt. FutureFlow werd in 2023 voor het eerst georganiseerd. Van de meest recente editie van FutureFlow is een videoverslag in voorbereiding. Publicatie op het Youtube-kanaal staat voor deze week gepland.
Op de foto vlnr Lena, Samira, Maila en Tim, deelnemers aan FutureFlow 2025