Roosendaal en drie andere gemeenten bundelen ICT-krachten

Foto: kham / Source / CC BY-SA

De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Moerdijk willen een zelfstandige ICT-organisatie oprichten die de ICT-infrastructuur voor de vier gemeenten gaat regelen en beheren.

Als sinds 2012 werken de vier gemeenten op ICT-gebied samen. Vandaag maakten de colleges bekend dat ze de gemeenteraden gaan vragen akkoord te gaan met de oprichting van zo’n zelfstandige ICT-organisatie.

ICT Samenwerking West-Brabant West

Als de gemeenteraden toestemming geven, gaat de nieuwe organisatie op 1 augustus formeel van start. Er is zelfs al een naam bedacht voor het samenwerkingsverband: ICT Samenwerking West-Brabant West (ICT WBW). In de toekomst kunnen meer gemeenten of (overheids)instanties deelnemen.

Belang ICT steeds groter

Het belang van ICT wordt ook voor gemeentelijke organisaties steeds groter. Volgens de colleges wijzen onderzoek en praktijkervaringen uit dat samenwerking op dit gebied kan zorgen voor:

  • een minder kwetsbare ICT-dienstverlening
  • verbetering van de kwaliteit van de ICT-dienstverlening
  • lagere kosten

Nieuwe uitdagingen

Gemeenten staan voor nieuwe uitdagingen. Allerlei taken worden vanuit het rijk naar de gemeenten overgeheveld, zoals de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) 2015, de Participatiewet en de Jeugdwet. Grote veranderingen, die invloed hebben op de ICT-infrastructuur.

Zulke uitdagingen samen aangaan, leidt tot betere resultaten.
– burgemeester Van Rijnbach-de Groot (Etten-Leur)

‘Veerkrachtig Bestuur’

De samenwerking past binnen de opdracht die het rijk en de provincie meegegeven hebben aan de gemeenten: ze moeten waar mogelijk samenwerken en krachten bundelen om tot een ‘veerkrachtig bestuur’ te komen. Juist!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen