VVD en PvdA vragen burgemeester waarom Roosendaal zo slecht scoort in de Misdaadmeter

Foto: redactie

Hoe komt het dat Roosendaal op de 343e plek staat in de Nationale Misdaadmeter? De fracties van de PvdA en VVD vragen burgemeester Niederer om uitleg.

Gisteren maakte AVROTROS in een live-uitzending bekend hoe veilig gemeenten zijn. De Nationale Misdaadmeter baseert zich op de jaarcijfers van de politie.

Roosendaal blijkt – bij een totaal van 389 gemeenten – op de 343e plaats te staan, 15 plekken lager dan vorig jaar. Anders gezegd: Roosendaal is de 46e onveilige gemeente van Nederland.

De PvdA en VVD willen van de burgemeester horen hoe hij de cijfers verklaart, en wat hij gaat doen om het tij te keren.

PvdA

“Wat de PvdA betreft is veiligheid een voorwaarde voor vrijheid. In een onveilige buurt kunnen mensen niet leven, kinderen niet spelen of ondernemers niet werken,” schrijft PvdA-fractievoorzitter Michael Yap. “De politie is samen met onder meer de buurtpreventieteams in Roosendaal iedere dag bezig met onze veiligheid.”

Veiligheid is geen rustig bezit, maar vraagt constant om onderhoud en inzet.

Juist in de eigen leefomgeving wordt de meeste onveiligheid gevoeld, want de cijfers laten vooral een stijging zien in het aantal inbraken in garages en schuurtjes, bedreigingen, vernielingen en overvallen.

Het aantal woninginbraken nam in 2014 ten opzichte van 2013 iets af. Dat geldt ook voor de drugsoverlast. Veder worden er aan de lopende band hennepkwekerijen opgerold. Maar dát er zoveel kwekerijen zijn, is volgens de PvdA niet bepaald iets om trots op te zijn.

Uit gegevens van de politie Zeeland / West-Brabant blijkt dat onze regio vorig jaar landelijk gezien in de top-3 stond wat betreft het aantal opgerolde hennepkwekerijen. Het ging om 763 stuks, en dat is 27% meer dan in 2013.

De fractie wil van de burgemeester een reactie op de cijfers van de Nationale Misdaadmeter. Daarnaast is de PvdA benieuwd of Niederer de mening van burgemeester Depla van Breda deelt dat het tijd is voor een nieuw beleid ten aanzien van softdrugs en de aanpak van de drugscriminaliteit.

VVD

Ook VVD-raadslid Marlon Frijters vraagt de burgemeester om een reactie. Blijkbaar is de VVD niet helemaal overtuigd door de cijfers, want ze opent met de vraag: “Waarop zijn de cijfers van de Misdaadmeter gebaseerd?”

Roosendaal deed het in 2013 beter dan in 2014. Het scheelt maar liefst 15 plekken op de ranglijst. Frijters vraagt hoe de burgemeester dat verschil verklaart, waarna ze wil weten: “Herkent u zich in deze cijfers?” en “Welke maatregelen zijn nodig om verdere stijging van de criminaliteit in de toekomst te voorkomen?”

Reactie burgemeester

De burgemeester heeft nog niet gereageerd, maar dat was op zo’n korte termijn ook niet te verwachten.

Tweets Michael Yap en redactie

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen