Waarom plastic afval in een zogeheten Plastic Heroes zak moet zitten

Alleen voorgeschreven zakken worden meegenomen
Alleen voorgeschreven zakken worden meegenomen
Foto: redactie

Op 1 mei vroeg de CDA-fractie aan wethouder Toine Theunis of we ons plastic afval echt alleen mogen aanleveren in de voorgeschreven zakken.

Vuilniszakken op straat zijn veel burgers een doorn in het oog. Gooi ze toch gewoon in de container. Maar soms liggen ze daar te wachten om opgehaald te worden. En te wachten… Saver neemt ze niet mee.

Hoe komt dat? Best kans dat er plastic in zit dat mensen zorgvuldig verzameld hebben en op de ophaaldag aan straat hebben gezet. Alleen zit het afval in de verkeerde zak. En dan blijft hij staan.

Plastic Heroes

Het huis-aan-huis ophalen van plastic is een succes en veel mensen zien hun hoeveelheid restafval slinken, maar de CDA-fractie wil duidelijkheid over de vraag: als je je plastic aan straat zet, mag dat dan alleen in die voorgeschreven zak?

Het antwoord van de wethouder is een kort en bondig ‘ja’. Alleen plastic dat in zakken van Plastic Heroes zit, wordt meegenomen. Deze zakken zijn bedrukt met de scheidingsregels en landelijk voorgeschreven.

Wat de wethouder niet noemt, maar wat ongetwijfeld meespeelt: de ophaaldienst van Saver moet zeker weten dat de zakken die ze meenemen alleen plastic bevatten. Als Saver eerst moet gaan controleren of de niet-voorgeschreven zakken wel of geen plastic bevatten, gaat het sorteringsproces veel meer tijd en geld kosten.

Plastic container Plastic HeroesNB: Plastic dat je zelf in een van plastic verzamelbakken gooit, mag wel in andere zakken zitten.

Van het één komt het ander

Binnenkort verstuurt de gemeente alle inwoners van Roosendaal een nieuwsbrief over de nieuwe Saver-campagne ‘Van het één komt het ander’. Daarin ook aandacht voor het aanleveren van plastic.

De nieuwe campagne gaat over nut en noodzaak van het scheiden van afval. Als burgers weten wat er van gerecycled afval gemaakt kan worden en hoe het als grondstof voor nieuwe producten kan dienen, wordt het belang van afval op juiste wijze scheiden vanzelf duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen