Wecycle kreeg in 2014 per Roosendaler 5,1 kilo e-waste aangeleverd

Foto: Benchmark Wecycle

De stichting Wecycle organiseert sinds 1999 de inzameling en recycling van elektronisch afval en werkt samen met bijna alle gemeenten. Ook Roosendaal doet mee.

De populaire benaming voor afgedankte elektrische apparaten is e-waste. Alle e-waste die je inlevert bij de Milieustraat aan de Borchwerf of bij Stichting De Kringloper gaat naar Wecycle.

Wecycle zorgt voor optimale recycling van e-waste door grondstoffen maximaal te hergebruiken en schadelijke stoffen veilig te verwijderen. Door de inzameling goed te regelen, wordt illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.

Cijfers 2014

In 2014 zamelde Wecycle 111 miljoen kilo e-waste in. Daarvan is 69 miljoen kilo afkomstig van gemeenten en 42 miljoen kilo van winkels. Gemeenten leverden gemiddeld 4,6 kilo e-waste per persoon in. Roosendaal kwam uit op 5,1 kilo per inwoner.

  • Op wecycle.nl vind je een overzicht per gemeente.

150525 Wecycle Roosendaal 20142,7 kilo minder dan in 2010

De gemeente Roosendaal scoort dan wel bovengemiddeld, maar toch zie je in het grafiekje een flinke daling. Zo werd er in 2010 nog 7,8 kilo per inwoner ingezameld.

Wat is er aan de hand? Gaat het bergafwaarts met onze milieuvriendelijkheid, gaan we vanwege de economische crisis ineens weer een stuk zuiniger met apparaten om, of is er een andere verklaring voor die afname?

Saver verklaart

We legden de vraag voor aan Saver, de Roosendaalse partner van Wecycle. Daphne Ansems de Vries van de afdeling communicatie laat weten: “Bij de gegevens van de afgelopen tijd mag je twee kilo optellen aan klein elektronisch afval dat niet bij de gemeente maar bij winkels is ingeleverd.”

Dan hebben we het over die 42 miljoen kilo e-waste die bij Wecycle binnenkomt, maar niet via gemeenten? “Klopt, en eerdere jaren was van deze alternatieve innamekanalen veel minder sprake. Daarnaast bestaat er wel een landelijke afnametendens waarbij de economische situatie als de voornaamste reden wordt genoemd.”

Alles met een stekker of batterij

Wat gaat er allemaal naar Wecycle voor recycling? Simpel gezegd: alles met een stekker of batterij. Van grote huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines tot afstandsbedieningen en spaarlampen.

Bedrijven in Roosendaal die klein elektronisch afval inzamelen, zijn onder andere Mediamarkt, Gamma en Jumbo. Op de WecycleZoeker vind je de winkels in jouw buurt waar je een bak van Wecycle vindt (want voor het inleveren van een spaarlamp hoef je niet naar de milieustraat).

150525 Wecycle logo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen