112

Update politie: internationale drugslijn stopgezet

Foto: Simon Claassen / Flickr cc by-2.0

De politie meldt een gevoelige klap te hebben uitgedeeld aan een criminele ‘familie’ uit Roosendaal door hun exportlijn van drugs te doorkruisen.

Vanmorgen hebben ruim 200 politiemensen op 24 adressen in Etten-Leur en Roosendaal invallen gedaan en panden doorzocht. De politie werkte samen met beide gemeenten, de Belastingdienst, de FIOD en het openbaar ministerie.

Tegelijkertijd werd er binnengevallen op twee locaties in Zuid-Spanje. Een anderhalf jaar durend onderzoek ging hieraan vooraf, waarbij de Nederlandse overheid intensief samenwerkte met de Franse justitiële autoriteiten.

De actie had drie doelen: verdachten aanhouden, bewijslast verzamelen en beslag leggen op waardevolle spullen die met crimineel vermogen zijn gefinancierd.

Arrestaties

De spil van de drugslijn zou een criminele ‘familie’ uit Roosendaal zijn. Voor hen was de export van sofdrugs naar Frankrijk niets minder dan een miljoenenbusiness.

Er zijn zes verdachten aangehouden. Vier van hen zijn afkomstig uit Roosendaal, twee mannen van 50 en 34, en twee vrouwen van 41 en 39 jaar. De arrestanten zijn aangehouden en vastgezet op verdenking van onder andere overtreding van de Opiumwet en witwassen.

Tijdens de politieactie arriveerden twee mannen (25 en 27) met de Franse nationaliteit bij een van de growshops in Etten-Leur. Zij kwamen kennelijk inkopen doen. Bij fouillering kwam €21.000 aan contant geld tevoorschijn.

Beslaglegging

De politie vond bij het doorzoeken van de panden geld, geldtelmachines, vuurwapens en auto’s. De Spaanse autoriteiten legden in Zuid-Spanje beslag op een appartement en een Bentley. De Nederlandse Belastingdienst heeft een auto opgeëist vanwege een openstaande belastingschuld.

De politie heeft verder een kapitale Roosendaalse villa – vermoedelijk gefinancierd met witgewassen, crimineel geld – in beslag genomen. Ook zijn bij de zoekacties hennepgerelateerde goederen, een kleine hoeveelheid hasj en een hennepkwekerij aangetroffen. Van de doorzochte bedrijfspanden is de administratie meegenomen voor verder onderzoek.

Bewijslast

Burgemeester Van Rijnbach van Etten-Leur kijkt met belangstelling uit naar de resultaten. “De politie brengt nu voor ieder pand in kaart wat er exact is aangetroffen. Op basis hiervan kunnen we beoordelen of we voldoende gronden hebben om de betreffende panden te kunnen sluiten, om zo de negatieve effecten van de handel in drugs terug te dringen.”

Goed voorbereide actie

“Ik ben blij met de resultaten van deze zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde, integrale actie,” stelt burgemeester Jacques Niederer. En hij eindigt met zijn stokpaardje: “Deze actie laat zien dat de verschillende overheidspartners samen een vuist maken tegen de ondermijnende criminaliteit in onze regio.”

Een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde criminaliteit. – burgemeester Niederer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen