Gemeente wilde portretten Ferdinand Bol in 2004 verkopen

Foto: Johan Bakker Flickr cc by-sa-3.0

De gemeente heeft in 2004 geprobeerd de schilderijen van Ferdinand Bol te veilen. Waarom betreurt wethouder Hans Verbraak dan nu het verlies van de objecten?

Roosendaal moet twee portretten van Ferdinand Bol (1616-1680) teruggeven aan de dochter van de joodse bankier Gustaaf Hamburger.

Het persbericht waarin de gemeente dit bekend maakte, eindigde met een uitspraak van wethouder Verbraak van cultuur: “Het is natuurlijk een verlies voor de gemeente en het Tongerlohuys, maar het recht moet zijn loop hebben.”

150619 Ferdinand Bol - Foto’s E.A. de Rooij - gemeentearchiefNieuwe visie

Naar het schijnt heeft de gemeente in 2004 een poging gedaan de schilderijen te veilen. Waarom dan nu die spijtige woorden?

Wethouder Verbraak laat weten: “Tot 2004 hingen de twee schilderijen van Ferdinand Bol in het stadskantoor. Toen het toenmalige college een ‘nieuwe visie’ opstelde met betrekking tot de kunstverzameling in de gangen en kamers van het stadskantoor, besloot de gemeente de oude werken te veilen en in plaats daarvan meer passend geachte moderne werken te leasen.”

Rumoer in de gemeenteraad

“Toen de gemeenteraad hiervan op de hoogte raakte, ontstond enig rumoer,” zo vertelt de wethouder. De toenmalige portefeuillehouder besloot de werken die op de veiling niet verkocht werden, onder te brengen in het Tongerlohuys.

Dat gold dus ook voor de twee 17e-eeuwse portretten van Bol. Sindsdien maken de schilderijen deel uit van de collectie van het museum. “Het is natuurlijk jammer dat ze daar binnenkort niet meer te bezichtigen zijn,” stelt Verbraak.

Geen compensatie

Toen de restitutiecommissie in 2013 bekend maakte dat ze de herkomst van de schilderijen ging onderzoeken, heeft de gemeente de commissie gevraagd naar een eventuele schadevergoeding. Je zou de aankoop uit 1949 immers een ‘kat in de zak’ kunnen noemen.

Verbraak: “De commissie vindt een dergelijke vergoeding niet aan de orde, aangezien de gemeente sinds 1949 ‘het genot van de werken’ heeft gehad.” De wethouder wijst erop dat de kosten die de gemeente heeft gemaakt met betrekking tot aanschaf en restauratie van de schilderijen ‘relatief gering’ is geweest.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen