Niet-kloppende vrachtbrieven giftreinen: PvdA wil actie

Foto: Roel Hemkes / Flickr cc by-2.0

De PvdA Roosendaal wil dat in 100% van de gevallen duidelijk is wat goederentreinen vervoeren en lobbyt voor een spoorlijn buiten bewoond gebied om.

Gisteren berichtten we dat vrachtbrieven van goederentreinen niet altijd kloppen en wat voor gevaren dat met zich meebrengt. Vandaag stelt PvdA-fractievoorzitter Michael Yap een aantal vragen aan wethouder Cees Lok.

De aanleiding: het ILT-rapport

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleerde vorig jaar 412 goederentreinen. In 37 gevallen dekten de vrachtbrieven de daadwerkelijke lading niet. Bij 14 treinen ging het om onjuiste informatie over gevaarlijke stoffen.

Toename aantal giftreinen

De PvdA wijst erop dat de gemeenten Roosendaal, Moerdijk en Halderberge door de regeling Basisnet Spoor sinds 1 april te maken hebben met een toename van vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

De gemeente Roosendaal ontvangt hiervoor 5 miljoen euro van het Rijk om maatregelen te nemen in het kader van zelfredzaamheid en hulpverlening: leer burgers en hulpdiensten wat ze moeten doen bij een ramp.

Michael Yap, fractievoorzitter van de PvdA, noemt dit geld ‘een doekje voor het bloeden’. Wethouder Lok gebruikte in de raadsvergadering van 25 maart de woorden: “We voelen ons met z’n allen wat afgescheept.”

150624 Wilma Mansveld
Wilma Mansveld

Veiligheid en leefbaarheid op en rond het spoor

De drie gemeenten willen dat maximaal ingezet wordt op veiligheid en leefbaarheid op én rond het spoor. De gemeenteraad heeft hiervoor tijdens de genoemde raadsvergadering in maart unaniem een motie van de PvdA aangenomen, met volledige steun van wethouder Lok.

Bij maximale veiligheid past een goederenspoorlijn, zo meent Yap, die buiten bewoond gebied om loopt. Tijdens een werkbezoek in april liet staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu weten dat daar voorlopig geen sprake van zal zijn.

Transparante informatievoorziening

De PvdA vindt dat de informatievoorziening niet alleen op orde moet zijn, maar wil dat betrokkenen die informatie op elk moment kunnen inzien: alleen zo is een hoge mate van veiligheid te garanderen.

Yap: “Als niet bekend is wat voor acuut gevaar een lading kan opleveren, kan niemand er zich tegen wapenen. Met vérstrekkende gevolgen.”

150624 Cees Lok - Timo Reisiger
Cees Lok

Vragen aan wethouder Cees Lok

De PvdA is benieuwd naar de reactie van de wethouder op het rapport van de ILT. De inspectie wil dat er maatregelen worden genomen om op korte termijn 100% van de vrachtbrieven kloppend te krijgen.

Micheal Yap vraagt of wethouder Lok deze aanbeveling, samen met de gemeenten Moerdijk en Halderberge, onder de aandacht gaat brengen van staatssecretaris Mansveld.

Ook wil de PvdA weten hoe het intussen staat met de lobby voor veiligere en alternatieve tracés voor het goederenvervoer. Welke activiteiten zijn ondernomen in de zoektocht naar alternatieven? Als het aan de PvdA ligt, wordt hierbij de Vereniging Alternatief Goederenspoor West-Brabant (VAG) betrokken, maar ook opdrachtgevers en uitvoerders van het transport.

Tweede Kamer

De PvdA pleit er landelijk voor om treinen met gevaarlijke stoffen niet door steden en dorpen te laten lopen. Daarom heeft de PvdA Roosendaal hun woordvoerder in de Tweede Kamer, Duco Hoogland, benaderd om dit op te pakken.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen