Meer banen door Economisch Actie Plan

Kellebeek College
Kellebeek College
Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Vanavond presenteert wethouder Hans Verbraak het Economisch Actie Plan (EAP). Het EAP draait om stimulering van de economie en de arbeidsmarkt.

Het doel: meer werk, meer bedrijven en passend werk voor zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Roosendaal. Voor het actieplan werkt de gemeente samen met zowel het bedrijfsleven als zorg- en onderwijsinstellingen. Vanavond horen de betrokken partijen waartoe hun inspanningen hebben geleid.

1,2 miljoen

In het najaar buigt de gemeenteraad zich over het plan. Voor de uitvoering van het EAP is dik 1,2 miljoen euro nodig. Maar dat geld wordt – als het plan uitpakt zoals de gemeente hoopt – op termijn ruimschoots terugverdiend.

De presentatie vanavond vormt, zo stelt de gemeente, ‘de overgang van de voorbereidende fase naar de uitvoering van de plannen’. Blijkbaar verwacht de gemeente niet dat de gemeenteraad de plannen zal blokkeren.

Kennis en innovatie

Sleutelwoorden in het EAP zijn innovatie (vernieuwing) en samenwerking. Zo maakt een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen het voor andere bedrijven aantrekkelijk om zich in de regio te vestigen.

Verder moeten kennis en nieuwe ideeën over bijvoorbeeld zorg, industrie en transport volop de ruimte krijgen. Roosendaal wil de aanwezige kennis gaan inzetten als een soort exportproduct.

Arbeidsmarktoffensief

En dan het ‘arbeidsmarktoffensief’. Als het lukt om het onderwijs in Roosendaal beter te laten aansluiten op de behoeften van de bedrijven in de regio, hoeft het bedrijfsleven minder arbeidskrachten van buiten Roosendaal aan te trekken.

Care Innovation Center

Een aantal projecten is al van start gegaan. Een voorbeeld is het Care Innovation Center (CIC). Deze netwerkorganisatie, gevestigd in het Kellebeek College, verbindt overheid, onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van zorg met elkaar.

Het centrum wil een proeftuin zijn voor een nieuwe manier van zorgverlenen. Het CIC heeft het zelf over innovaties gericht op preventie en zelfzorg. Deze moeten een plekje krijgen in het dagelijks leven van mensen die zorg nodig hebben.

Dat is alleen mogelijk als je er in de opleiding al aandacht aan besteedt. Door een goede afstemming met de werkvloer kun je de opleiding continu vernieuwen en verbeteren. De gemeente wil van Roosendaal een echte zorgstad maken.

Bijsturen

Na vanavond kunnen de betrokken partijen aanvullende ideeën voor het EAP indienen. Deze worden verwerkt voordat het plan aan de raad wordt aangeboden.

Ook als het actieplan eenmaal loopt, zal het steeds worden geëvalueerd en bijgestuurd. Zo blijft het Roosendaalse actieplan actueel.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen