Eind 2016 is dit een gezellig haventje

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Vorige week presenteerde de gemeente de plannen voor Stadsoevers en ’t Zand. Vandaag kijken we naar de ideeën die er liggen om van Stadsoevers, het gebied rond de Vliet, een trekpleister van Roosendaal te maken.

Wethouder Toine Theunis begon zijn presentatie vorige week met een stel oude ansichtkaarten. Een plaatje bijvoorbeeld van de Nieuwe Markt met ‘Groeten uit Roosendaal’ erop. Die kaarten zijn er anno 2015 niet meer.

De wethouder laat het er niet bij zitten. Roosendaal heeft op korte termijn, zo meent hij, naast de Oude Markt met Raadhuis en Sint Jan een aantal nieuwe plekken nodig die je zo op een ansichtkaart zou zetten.

150720 Wubben Olie Vlietgebied
Het terrein van Wubben Olie is nog niet ‘ansichtkaartwaardig’, foto: redactie

Duurzaam en kwalitatief bouwen naar behoefte

De gemeente Roosendaal is financieel redelijk gezond en hoeft dus niet aan woningbouw te verdienen. Dat geeft ruimte om te kijken naar duurzaamheid en kwaliteit. Om zo iets af te leveren waar je met z’n allen trots op kunt zijn.

In de plannen gaat het om ‘bouwen naar behoefte’. Dat betekent kijken wat nodig is in plaat van redeneren: dit gebied is x vierkante meter groot, dus er kunnen x huizen op komen. Dat is de manier van denken van vóór de crisis, meent Theunis.

De gemeente gaat nu anders te werk en is aan het onderzoeken wat voor soort woningen nodig zijn en voor welke doelgroep. Een van de eerste gebieden die de gemeente op deze manier wil ontwikkelen, is Stadsoevers, het gebied rond de Vliet.

Stadsoevers

Als je nu langs de Vliet rijdt, vallen twee dingen op. Ten eerste de troosteloosheid van het gebied. Daarnaast is het duidelijk dat de oevers en de Vlietbrug hard toe zijn aan een opknapbeurt. De gemeente grijpt die noodzaak aan om eens goed na te denken wat Roosendaal met het gebied wil.

De oevers en de brug zijn hard toe aan een opknapbeurt, foto: redactie
De oevers en de brug zijn hard toe aan een opknapbeurt, foto: redactie
De oevers komen er straks zo uit te zien, beeld: Thomas van Wanrooij
De oevers komen er straks zo uit te zien, beeld: Thomas van Wanrooij

Nadat het project Stadsoevers met een nieuw te bouwen stadskantoor was afgeketst, is de gemeente van nul af aan begonnen. In de plannen 2.0 wordt het water het uitgangspunt omdat de Vliet van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van Roosendaal.

Het nieuwe Stadsoevers krijgt straks een vierhonderdtal woningen. Wat voor woningen het worden, staat nog niet vast. Wat wel zeker is, is dat niet het hele gebied tegelijk op de schop gaat. De gemeente wil bloksgewijs te werk gaan. En na elk blok evalueren en eventueel de plannen bijsturen.

Een haventje

Maar allereerst moet je ervoor zorgen dat mensen weer langs de Vliet willen wonen. Met een aanstekelijk enthousiasme ontvouwden wethouder Toine Theunis en Thomas van Wanrooij, stedenbouwkundige van de gemeente, hun plannen om het gebied aantrekkelijk te maken.

Het Zwaaigat moet een haventje worden. Theunis formuleerde het vast in andere bewoordingen, maar waar het op neerkomt: die paar plankjes die nodig zijn voor wat steigers, dat zijn de kosten niet. Nu is de enige boot die verder komt dan de Vlietbrug de boot van Sinterklaas…

Het is bedoeling van de gemeente dat straks de boten weer net als vroeger Roosendaal binnenvaren. Niet de platte schuiten met suikerbieten voor de Suikerfabriek of tankschepen met ruwe olie voor Wubben Olie, maar plezierbootjes die ervoor kiezen om aan te meren in Roosendaal.

En ja, dat zou je zo op een ansichtkaart zetten. Wanneer? Als het aan Toine Theunis ligt, hoeft het niet zolang te duren. Hij mikt op de tweede helft van 2016. Het laatste woord is aan de gemeenteraad die zich dit najaar gaat buigen over de plannen.

Zo ziet het haventje er straks uit, beeld: Thomas van Wanrooij
Zo ziet het haventje er straks uit, beeld: Thomas van Wanrooij

Stadsstrand

Dat Roosendaal mogelijk ook een strandje krijgt, heb je vast al gehoord. Dat idee komt uit de koker van Platform R. Zij denken met de gemeente mee hoe ze lege plekken in de stad op een zinvolle manier kunnen invullen. Dat heeft geleid tot het plan voor Strand R. Daar komen we later deze week op terug.

Lees ook:

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen