Onkruidbestrijding straks 2 ton duurder

Parkeerplaats Emile van Loonpark
Parkeerplaats Emile van Loonpark
Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Het bestrijdingsmiddel waarmee de gemeente onkruid te lijf gaat, mag niet langer worden gebruikt. Het alternatief, heet water, is beter voor het milieu maar ook stukken duurder.

Onkruidverdelger Ecostyle Ultima is – anders dan de naam doet vermoeden – een chemisch middel dat je liever niet in sloten en rivieren wilt hebben. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu het product op de lijst van verboden onkruidverdelgers geplaatst.

Het verbod geldt volgend jaar ‘alleen’ voor de bestrijding van onkruid op verhardingen als stoepen en straten. Vanaf eind 2017 mag het goedje ook niet meer worden ingezet op onverharde grond, zoals parken en plantsoenen. Voor sportvelden, tuinen en landbouw maakt het ministerie een uitzondering.

Heet water

Op dit moment werkt acht op de tien gemeenten nog met chemische onkruidverdelgers. Al die gemeenten zijn nu naarstig op zoek naar alternatieven zoals onkruid wegbranden of -borstelen, hogedrukreiniging of hete lucht of heet water gebruiken. De gemeente Roosendaal heeft, na verschillende proeven, gekozen voor die laatste methode.

Hoewel water goedkoper is dan welke onkruidverdelger dan ook, is deze werkwijze voor Saver stukken duurder. Wethouder Saskia Schenk-Dekkers van Openbare Ruimte geeft aan dat het budget voor onkruidbestrijding daarom structureel met zo’n twee ton per jaar omhoog moet.

Andere gemeenten passen al langer duurzame bestrijdingsmethoden toe. In Amersfoort is heet water letterlijk ‘niets nieuws’.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen