Jesse Klaver tweede in Politicus van het Jaar verkiezing

Klaver in Het Verboden Rijk
Klaver in Het Verboden Rijk
Foto: Danny van den Aarsen

Onder jongeren was Jesse Klaver veruit het populairst. Dat leverde hem een tweede plaats op in de EenVandaag Politicus van het Jaar Verkiezing.

Geert Wilders werd voor de derde keer gekozen tot politicus van het jaar. De PVV-leider kreeg een kwart van de ruim 37.000 stemmen. Hij won ook al in 2010 en 2013. Vorig jaar ging de eer naar Frans Timmersmans.

Frisse verschijning

De uit Roosendaal afkomstige Jesse Klaver is sinds mei GroenLinks-fractievoorzitter. Veel mensen vinden hem ‘een frisse verschijning in de Nederlandse politiek’. De idealen die hij van huis uit meekreeg, doen het goed bij zowel de GroenLinks-achterban als bij aanhangers van andere partijen.

EenVandaag schrijft: “Waar mensen op Wilders stemmen omdat hij zegt wat veel mensen denken, stemmen mensen op Klaver omdat hij juist vol overtuiging minder populaire standpunten verdedigt.”

‘Nederland bij elkaar houden’

In het debat, voorafgaand aan de uitslag, riep Wilders dat alle vluchtelingen het land uit moeten. Dit soort geluiden zorgt volgens Klaver voor een tweedeling in de maatschappij. Hij vindt dat politici de verantwoordelijkheid hebben om Nederland bij elkaar te houden.

2015 is voor de meeste mensen het jaar van de aanslagen in Parijs, de toenemende vluchtelingenstroom en de Griekse crisis.

Uitslag verkiezing

Dis is de top-10 van 2015:

  1. Geert Wilders: 25%
  2. Jesse Klaver: 14%
  3. Jeroen Dijsselbloem: 9%
  4. Klaas Dijkhoff: 6%
  5. Mark Rutte: 5%
  6. Lodewijk Asscher: 4%
  7. Sybrand Buma: 4%
  8. Alexander Pechtold: 4%
  9. Emile Roemer: 4%
  10. Pieter Omtzigt: 3%

Bekijk hier het politieke jaar in exact anderhalve minuut.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen