Natuurlijk beheer met Schotse Hooglanders in De Landerije

Foto: Pixabay / CC0 Public Domain

Vanaf april zet de gemeente drie Schotse Hooglanders in voor natuurlijke begrazing van het gras en onderhoud van het water in de Landerije. Het is een voorbeeld van hoe Roosendaal invulling geeft aan ecologisch beheer. Het gaat om een proef van maximaal twee jaar.

Proef
In deze periode kijkt de gemeente of het beheer van groen en water met deze aanpak is gediend, de dieren daar gedijen en de leefomgeving aan belevingswaarde heeft gewonnen. De proef moet ook uitwijzen of er op andere plekken in Roosendaal runderen kunnen komen.

Toegankelijk voor publiek
Op de groenstrook waar de runderen straks staan, komt een omheining van schapengaas. Het afgerasterde terrein blijft via klappoorten voor het publiek toegankelijk. Honden mogen aangelijnd mee. Het speelterrein, dat zich op het voorste gedeelte van de groenstrook bevindt, wordt afgeschermd van het deel waar de beesten grazen. Zo kunnen kinderen ongestoord op de speeltoestellen spelen. Bij het terrein komen borden met de ‘huisregels van het terrein’ en het calamiteitennummer van de begrazingsbeheerder.

Kennismaken
Bewoners kunnen op 6 maart om 17.00 uur alvast met de begrazingsbeheerder kennismaken en vragen over (de komst van) de Schotste Hooglanders stellen. Dat gebeurt op de locatie zelf.

Schapen
Behalve Schotse Hooglanders zet Roosendaal ook schapen in voor natuurlijke begrazing. Het gaat om twee kuddes van totaal 500 schapen die onder leiding van een begrazingsbeheerder 49 hectare grasland begrazen. De schapen gaan in het voorjaar naar buiten en staan iedere keer op een andere plek. Dat gebeurt onder begeleiding van een hond. Er zijn 20 plekken die twee keer per jaar aan de beurt komen. Op die manier wordt het gras niet te hoog en kunnen ook wandelaars door het gebied lopen. Op aanvraag worden de schapen in het bijzijn van kinderen/scholen geschoren.

Werkzaamheden
In de week van 27 maart starten de werkzaamheden voor het neerzetten van de afrastering. De dieren komen in april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen