Reddingsactie No Waste Army voor 160.000 kilo appels en peren

28 aug , 11:35 nieuws
mayke en robin met peer
Perenteler Adriaan en appelteler Robin hebben een gemeenschappelijk probleem: extreem voorjaarsweer heeft ervoor gezorgd dat hun appels en peren een plekje of deukje hebben opgelopen en hierdoor is het fruit niet welkom in de supermarkt. Het platform No Waste Army wil de appels en peren redden en roept iedereen op om mee te doen. 
Extreem voorjaarsweer heeft ervoor gezorgd dat heel veel appels en peren het dit jaar niet redden tot de supermarkt. Dit heeft grote gevolgen voor telers als Adriaan Feijtel uit het Zeeuwse dorp ‘s-Heer Arendskerke en Robin van Lint uit het Utrechtse Montfoort. Samen hebben zij zo’n 160.000 kilo appels en peren die niet welkom zijn in de supermarkt, doordat ze een plekje of vlekje hebben. Zonder afnemer blijven ze aan de boom hangen tot ze in de winter vanzelf op de grond vallen. 
Hulp van No Waste Army 
Om dit te voorkomen schakelden beide telers los van elkaar hulp in van No Waste Army. Terwijl Adriaan over No Waste Army had gelezen op het agrarische platform de Nieuwe Oogst, was Robin getipt via een samenwerkingspartner. Thibaud van der Steen van No Waste Army twijfelde geen moment en wist direct wat hem te doen stond: “We gaan er samen met onze samenwerkingspartners Boerschappen en Schulp een heerlijke appel-perensap van maken. Zo kunnen we in één keer een enorme hoeveelheid appels en peren afnemen en daarmee écht impact maken!” 
Bestel appel-perensap of doneer aan de voedselbank 
Iedereen kan helpen. Dit kan volgens van der Steen op verschillende manieren: “Je kunt sap bestellen via www.nowastearmy.nl/appelsenperen en deze laten thuisbezorgen, maar je kunt ook sap bestellen en ophalen bij één van de 23 pick-up points in het land.” Ook is er een crowdfundingactie opgezet, zodat je appel-perensap kunt doneren aan de voedselbank. Met de donaties kunnen de telers de kosten van de teelt en levering dekken. 
Strijders tegen verspilling 
De telers zijn ontzettend verheugd dat hun appels en peren nu alsnog een bestemmingkrijgen dankzij No Waste Army; een platform dat regelmatig in actie komt voor boeren entelers met dezelfde soort problemen. Van der Steen gaat al langere tijd de strijd aan tegenvoedselverspilling en is blij dat telers nu ook het platform weten te vinden: "In het beginwaren wij degene die boeren en telers benaderden, maar tegenwoordig weten zij ons ooksteeds beter te vinden. Met onze unieke werkwijze en actieve achterban kunnen wij hen echthelpen en samen voedselverspilling op grote schaal tegengaan.”