Roosendaalse topsporters bejubeld op Sportgala (+ foto's)

19 mrt 2016, 22:22 nieuws
160318 sportgala 2015 rick bos 6
Vrijdagavond vond in schouwburg De Kring het jaarlijkse Sportgala plaats. Stichting Sportgala Roosendaal eert op deze manier de vele sporttalenten in de gemeente Roosendaal en dit jaar had het gala een nieuwe insteek.
Via de website van Sportgala Roosendaal kon je niet alleen kandidaten aandragen voor de verschillende categorieën, maar ook voor een huldiging van een sportkampioen die vorig jaar een bijzondere prestatie geleverd heeft. Deze sportkampioenen hebben tijdens de avond een onderscheiding gekregen.
Een onafhankelijke nominatiecommissie heeft de genomineerden geselecteerd: drie mannen, drie vrouwen en drie teams. Ten slotte heeft het bestuur uit deze genomineerden de uiteindelijke winnaars gekozen.

Galajasje geen sporttenue

De Stichting Sportgala Roosendaal wilde dit jaar een nieuwe draai aan de avond geven. Een van de grootste veranderingen was de verhuizing van het gala van de grote naar de kleine zaal. Er was veel tijd en zorg in de aankleding van de zaal gestoken, maar dit riep niet bij iedereen positieve reacties op. ''Het is gewoon een café zo. Het draait op deze manier niet meer om de sporters. En het is veel te rumoerig, als je het mij vraagt,'' zei een van de bezoekers.

'Wat is hier gebeurd?'

Niek van der Velden was de enige winnaar die op voorhand al bekend was. De 15-jarige snowboarder uit Nispen kreeg vorige maand al te horen dat hij de Aanmoedigingsprijs 2015 in ontvangst zou mogen nemen. De Aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen voor de grote talenten uit de gemeente.
Niek woont nu al geruime tijd op het sportcomplex van Papendal en is afgelopen jaar tweede geworden bij de World Rookie Tour. In een reactie tegen roosendaal.nieuws.nl zei Niek dat hij erg verbaasd was toen hij het telefoontje kreeg: "Ik wist eigenlijk niet eens dat ik genomineerd was en dacht bij mezelf: wat is hier gebeurd?''

Van polder naar gouden plak

Bij het uitreiken van de grote prijzen stond presentatrice Angelique Willems er niet alleen voor. Ze kreeg hulp van oud-snowboardster en gouden medaille winnares Nicolien Sauerbreij. In de foyer van de schouwburg was er de mogelijkheid om samen met de ex-topsportster en haar gouden plak op de foto te gaan.
De inmiddels 36-jarige Sauerbreij: ''Ik ben net een jaar gestopt met snowboarden op het internationale podium en leef nu een compleet ander leven. Ik werk bij een uitzendbureau met mensen met een beperking, voorzie snowboardwedstrijden van commentaar en geef lezingen over het begin van mijn carrière en mijn pad van de polder naar een gouden plak in de sneeuw."

Sportploeg neemt letterlijk stokje over

Twirlvereniging The Rainbows heeft dit jaar de prijs voor beste sportploeg gewonnen. Twirling is een showsport waarbij gebruik gemaakt wordt van een baton, een soort stok. De Roosendaalse dames zijn in 2015 Nederlands kampioen geworden en hebben op de wereldkampioenschappen in Italië de tweede plaats veroverd. De andere genomineerden waren het vrouwenvoetbalteam van BSC en judovereniging Shintai.

Trotse Sportvrouw

De prijs voor Sportvrouw van het Jaar is terug van weggeweest. Vorig jaar werd de prijs niet uitgereikt wegens een gebrek aan veelbetekenende prestaties van de Roosendaalse vrouwen: in 2015 hebben de dames sportieve revanche genomen. Het bestuur vond het een erg moeilijk keuze, maar ging uiteindelijk voor paralympisch zwemster Manon Vermariën.
Aan het begin van de avond, vóór de prijsuitreiking - de 18-jarige Roosendaalse wist toen nog niet dat ze de titel zou winnen - benadrukte ze dat ze erg trots was op haar nominatie en op haar kwalificatie voor de Paralympische Spelen later dit jaar. Hiermee is zij de enige Roosendaalse die deze zomer in Rio de Janeiro uit zal komen voor de Nederlandse equipe.

Drukke agenda's

En toen stonden de moeder van tennisser Tim van Rijthoven, de vader van rugbyer Dirk Danen en Tim de Ruyter op het podium om te horen wie Sportman van het Jaar 2015 zou worden. Het trainingsschema van Van Rijthoven en de interlandverplichtingen van Danen zorgden ervoor dat zij er niet zelf bij konden zijn.
De Ruyter was dus de enige aanwezige genomineerde. De sympathieke, 20-jarige die op het hoogste niveau pool en snooker speelt, vertelde tegenover roosendaal.nieuws.nl 'een mooi 2015 op sportgebied gehad te hebben met een Nederlandse titel'. Bij de Europese en Wereld kampioenschappen heeft De Ruyter hard zijn best gedaan om het Nederlandse snookerimago op te krikken.
De titel ging naar de 18-jarige Tim van Rijthoven die afgelopen jaar is doorgedrongen tot de selectie van het Davis Cup team en voor de tweede keer de Zwarte Tulp won . Ook bij die prijsuitreiking moest zijn moeder de honneurs waarnemen.

Roosendaal sportstad

Het overheersende gevoel bij de bezoekers en genomineerden was dat Roosendaal erg veel te bieden heeft op het gebied van sport. De vertegenwoordigde sporten waren erg divers, de opkomst hoog en de stemming zat er goed in. Kortom, hoewel er nog wat verbeterpunten zijn, was het een geslaagde avond met een zaal vol getalenteerde Roosendalers.