Ook veiligheidsmaatregelen bij Jumbo's Roosendaal en Wouw

14 aug 2015, 00:29 nieuws
150814 jumbo van beethovenlaan nicole van nijnatten e1439494772507
Hoewel de afperser van Jumbo waarschijnlijk in Groningen woont, heeft de politie het personeel van alle Jumbo-vestigingen in Nederland veiligheidsinstructies gegeven.
Gisterenmorgen kwam naar buiten dat de afperser een grote som bitcoins van Jumbo eist. Hoe hoog het bedrag is, zegt de politie niet. Jumbo weigert te betalen. De afperser dreigt met meer bommen als hij zijn geld niet krijgt.

Geen loze bedreigingen

Een tijdje werd gedacht dat de bommelder het bij dreigementen zou laten. Hij heeft echter in mei een bom laten ontploffen. Ook heeft de politie al een keer een bom gevonden en op tijd onschadelijk gemaakt. In juli dreigde de man een bom in Zwolle te zullen plaatsen. Hij 'beperkt' zich dus niet langer tot Groningen.
De politie neemt aan dat de bomlegger uit is op geld en geen slachtoffers wil maken. Waarschijnlijk gaat het om een man tussen de 20 en 40 jaar oud. De bommen en zijn eis om in bitcoins betaald te krijgen, wijzen erop dat de man enige deskundigheid heeft op het gebied van elektronica, explosieven en computers.

Bitcoins

Een bitcoin is een munteenheid waarmee alleen op internet betaald kan worden. Een bitcoin-betaaladres is echter niet te koppelen aan een persoon. Daardoor blijft de afperser volledig anoniem.

Dossier

De politie heeft een uitgebreid dossier
op de politiewebsite gezet met daderprofiel, scenario's en een overzicht van de incidenten. Dat gebeurt zelden of nooit.
De politie hoopt dat het publiek feiten herkent uit het dossier en dat er tips binnenkomen die de politie helpen de identiteit van de dader te achterhalen. In één dag tijd zijn er al ruim honderd tips binnengekomen.

Veilig winkelen

De winkelketen gaat er van uit dat de opgeschroefde beveiliging afdoende is en dat mensen gewoon veilig kunnen winkelen bij Jumbo. Er zijn volgens onderzoeksleider Rob Vos opvallende en onopvallende maatregelen getroffen om de risico's voor personeel en klanten zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook: