Zesde etappe Giro d'Italia pakt voor Moreno Hofland anders uit dan gehoopt

14 mei 2015, 23:26 sport
150513 moreno hofland elfde e1431638784861
De zesde etappe van de Giro d'Italia gaat over 183 kilometer en eindigt in Fiuggi. Kansen voor Moreno Hofland, zo is de verwachting. Helaas pakt het anders uit.
Op 25 kilometer voor de finish heeft een kleine kopgroep - die al bijna de hele etappe een minuut of vier, vijf voorsprong heeft - nog twee minuten over. Het peleton maakt vaart en dicht het gat op 11 kilometer voor Fiuggi.

Treintjes op de rails

Pas dan wordt de tot dan toe vrij saaie etappe spannend. De ploegen hebben ruim tien kilometer om hun treintjes op de rails te krijgen. De Belgische Tom Boonen wordt vooruit geschoven, net als Greipel. Hofland moet het het laatste stuk grotendeels alleen doen, zo is te zien op de luchtbeelden. LottoNL-Jumbo is dan ook geen echte sprintploeg.
België kijkt even gespannen naar de verrichtingen van Boonen als wij naar die van Hofland. Dat maakt de duopresentatie op Eurosport door Bobbie Traksel en de Belg Jeroen Vanbelleghem zo leuk. Maar zowel Boonen als Hofland komen er niet aan te pas.

The green guy

Hofland kiest het verkeerde wiel en raakt ingesloten door tal van andere renners. Tactische fout of een lelijke streek van de Italiaan Nicola Ruffoni die de deur dichtgooit?
André Greipel, op dag 2 geklopt door Viviani en Hofland maar getipt voor de zege vandaag, wint de etappe. Hofland komt als elfde over de streep. Hij laat het er niet bij zitten en gaat na de finish kwaad naar Ruffoni toe. Later legt Hofland op Twitter uit:

Lost some places on a critical moment. Why I had a fight with the green guy? He uses his head more than his legs during a sprint.

Een paar uur later twittert de Roosendaler: "Sometimes you do things in the heat of the moment. Learned from it, never again. Good night!"

Valpartij

Vlak achter Hofland een lelijke valpartij, waarbij ook leider van het algemeen klassement Alberto Contador betrokken is. Colli komt op volle snelheid ten val: hij botst tegen de grote lens van een fotocamera van een toeschouwer die te ver over de dranghekken geleund staat.
Bij een val tijdens zo'n sprint gaan renners als dominosteentjes om. Gelukkig weten de ploeggenoten van Hofland overeind te blijven. Contador staat al snel op. Er lijkt niets aan de hand, maar bij de huldiging houdt de Spanjaard zijn arm strak tegen zijn lichaam en kan hij de nieuwe roze trui niet aantrekken. Zijn schouder blijkt ontwricht en wordt even later in het ziekenhuis rechtgezet.
Contador blijft vol goede moed en is vast van plan morgen gewoon van start te gaan. Voor Colli eindigt de Giro d'Italia hier. Zijn bovenarm blijkt gebroken.

Dinsdag 'etappe voor de eeuwige glorie'

Aanstaande dinsdag in de 10e etappe nieuwe kansen voor Moreno Hofland en de andere sprinters na 195 vlakke kilometers van Civitanova Marche naar Forlì. Reken maar dat Hofland staat te trappelen, want die etappe wordt 'de etappe van de eeuwige glorie' genoemd.
Zou Hofland ook zoveel zin hebben in 275 kilometer van morgen zonder kansen voor de sprinters?
  • Wie de etappe van vandaag gemist heeft, kan hier de highlights bekijken: