Gisteren vierde V&D Roosendaal het 50-jarig bestaan. We spraken met Hetty van der Heyden die al 45 jaar bij het warenhuis werkt.
De officiële opening vond - na een bouw van zeven jaar - plaats op 2 september 1965. Roosendaal liep die dag massaal uit voor de opening van het katholieke warenhuis Vroom & Dreesmann. Voordat de deuren opengingen, was er een mis in de St. Jan en zegende pastoor Romme het enorme pand op de
Nieuwe Markt in.
De 61-jarige Hetty van der Heyden schiet in de lach. "Dat stuk heb ik niet meegekregen. Is het echt? Tja, zo kun je zien hoe de tijden zijn veranderd."
Winkel van Sinkel
V&D was het eerste warenhuis in Roosendaal en het grootste van West-Brabant. Alleen al voor de roltrappen ging je er naartoe: je steeg op langs de enorme glaswand aan de kant van de Markttunnel. Daar bleven de mensen buiten voor staan kijken. En dan die indeling met tussenverdiepingen, de entresols.
"Die herinner ik me nog goed. Op de eerste zat verlichting, op de tweede televisie en radio. De derde entresol is er nog steeds. Een echte tussenverdieping is het niet, want hij zit boven de derde verdieping. De Schoolcampus heeft er een aantal jaar gezeten, net als de kerstafdeling. Bij verbouwingen in de loop van de tijd zijn de eerste en de tweede tussenverdieping verdwenen."
De roltrappen hebben bij Van der Heyden minder indruk gemaakt. "Vorige week had ik het met collega's over die tijd. Zij begonnen er inderdaad ook meteen over. Wat mij vooral is bijgebleven, was de enorme keus die je er had. Of je nu voor sokken, een stofzuiger of een cassettebandje kwam, voor alles was er een afdeling."
Op de begane grond zat achterin zelfs een supermarkt. Het was alsof de Winkel van Sinkel werkelijkheid was geworden. Van der Heyden weet nog wat de krant schreef. Ze lacht: "V&D verlost Roosendaal van zijn doffe imago. Zoiets stond er."
Westrand en Wouw
Aan de komst van het warenhuis waren ook eisen verbonden. Zo wilde het concern zeker weten dat ook mensen 'van achter het spoor' en uit Wouw naar de winkel konden komen. Dat leidde tot de aanleg van Markttunnel waar Roosendaal in 1961 een begin mee maakte. In 1965 werd de tunnel opgeleverd.
Nieuwe Markt
In 1956 waren de eerste huizen op de Nieuwe Markt gebouwd. Al snel volgde het gedeelte bij de Boerenleenbank (Rabobank) en aan de overkant de winkelgalerij met flats erboven. Met de komst van V&D begon de Nieuwe Markt een centrale functie te krijgen. Na V&D volgden ook C&A en weer later de Hema.
Het winkelgebied rond het plein breidde zich steeds verder uit, net als het aantal parkeerplaatsen op het plein. De bus stopte voor de deur van V&D.
Ons V&D
"Mijn moeder was met de opening bij V&D begonnen. Ik mocht er niet teveel komen: even langs wippen, dat kon je niet maken. Maar toen ik werd uitgeloot voor schoonheidsspecialiste, zei mijn moeder: 'Dat je niet denkt dat je drie maanden thuis kan gaan zitten'. In de maand dat ik zestien werd, begon ik op de parfumerie-afdeling. Ik zou drie maanden blijven. Het is intussen 45 jaar."
Ruim vijftien jaar werkten moeder en dochter allebei bij het warenhuis. "We werden niet op dezelfde afdeling gezet. Zij stond bij de damesconfectie en ik had het bij de parfumerie prima naar mijn zin. Sommige collega's werden echt vriendinnen. In feite ben ik opgegroeid met en bij V&D. Wat wil je? Ik was vijftien toen ik er begon."
Aan de ontbijttafel bij Van der Heyden thuis ging het tussen moeder en dochter vaak over V&D. "We hadden het dan over 'ons V&D'. Daar plaagde mijn vader ons natuurlijk flink mee. Maar het voelde - en nog steeds trouwens - echt als iets dat 'van ons' is."
Spannende tijden
Driehonderd ontslagen zijn landelijk nodig om het bedrijf dat moeilijke tijden doormaakt, gezond te houden. Vorige week werd bekend waar die ontslagen zijn gevallen. "Het was een verschrikkelijke dag. Ik kan gelukkig blijven, maar het zijn spannende maanden geweest."
Van der Heyden die tegenwoordig bij de herenmode staat, zucht. "Je ziet ook collega's die moeten vertrekken. Dat doet wat met je. Ik leef zelf bij de dag. Als mijn gezondheid het toelaat, ga ik door tot mijn 67 e
." Van der Heyden lacht weer. "In 2020 vier ik dan mijn gouden
jubileum."
Vanwege de reorganisatie hield V&D de viering van het 50-jarig jubileum gisteren klein: een extra zondagsopening, maar wel met een dj bij de ingang, drankjes en hapjes - alles voor 50 cent - en personal shoppers die de klanten adviseerden.
Lees ook: