Plan aanpak Nieuwe Markt aangenomen

Foto: redactie

De Nieuwe Markt gaat op de schop. De gemeenteraad heeft daar gisterenavond onder voorzitterschap van burgemeester Niederer drie miljoen voor uitgetrokken.

Dat het plan door zou gaan, stond eigenlijk al vast. Ton Schijvenaars opende zijn bijdrage met: “Wij stemmen voor het plan, of onze moties nu wel of niet worden aangenomen. Simpelweg omdat iets doen altijd beter is dan niets doen.”

  • Lees hier wat de plannen voor de Nieuwe Markt inhouden.

150611 Logo Nieuwe MarktFietsers

GroenLinks diende samen met SP, D66, PvdA en Nieuwe Democraten een motie in om de Nederlandse Fietsersbond Roosendaal te laten adviseren over het fietsverkeer op het vernieuwde plein en in de rest van de binnenstad. Wethouder Cees Lok wees dat voorstel van de hand.

Voetgangers en fietsers bijten elkaar niet. Het zijn volgens Lok de scooters en snorfietsen die voor problemen zorgen, net als op de Oude Markt. Dat probleem staat los van de plannen voor de herinrichting van de Nieuwe Markt. De gemeente zal zich daar in het nieuwe Verkeersplan over buigen.

Snel van start

De bedoeling is dat het plan voor de Nieuwe Markt snel concrete vormen aanneemt. Al voor de winter zou er begonnen moeten worden. Van half november tot eind december komen de werkzaamheden stil te liggen. Dat beloofde de wethouder de ondernemers die bang zijn voor omzetverlies in december.

Ondernemers compenseren is volgens Lok niet nodig. Mócht er al sprake zijn van minder inkomsten doordat het plein opengebroken wordt, dan staat daar tegenover dat na de herinrichting het plein meer bezoekers zal trekken. En daar heeft de middenstand direct profijt van.

Geen bijdrage commerciële partijen

De gemeente komt met drie miljoen euro over de brug. Moeten commerciële partijen ook niet een bijdrage leveren, werd er gevraagd. Wethouder Lok bracht daar tegenin dat partijen als bijvoorbeeld Wereldhave, eigenaar van De Roselaar, al flink investeren in Roosendaal. “Dat doen ze omdat ze vertrouwen hebben in het plan voor de herinrichting van de Nieuwe Markt.” Aan hen geld vragen voor het opknappen van een openbaar plein vindt hij niet realistisch.

PvdA tegen

De PvdA was en is tegen het plan. Niet omdat het plan slecht is. Sterker nog, fractievoorzitter Michael Yap stelt: “Je kunt onmogelijk tegen de herontwikkeling van de Nieuwe Markt zijn.” Hij is het alleen totaal niet eens met Schijvenaars die stelt dat iets doen beter is dan niets doen.

Yap vindt dat je niet te licht moet denken over drie miljoen euro gemeenschapsgeld. Naar zijn idee richt het plan zich op stenen en vernieuwen en zijn er te weinig ideeën voor versterking van de economische structuur van de binnenstad. “We bouwen aan een huis met een gemeentelijk budget van tien miljoen. Drie miljoen gaan we nu investeren in de huiskamer, maar we weten niet of we het huis af kunnen bouwen.”

De nieuwe Nieuwe Markt komt er

Na ruim twee uur debatteren gaf de gemeenteraad, op de PvdA na, groen licht voor de herinrichting van de Nieuwe Markt.

150611 Nieuwe MarktLees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen