Roosendaalse Lijst wil jongeren meer inspraak geven

Daylight 2014
Daylight 2014
Foto: Bob van Nijnatten

De Roosendaalse Lijst wil jongeren meer inspraak geven. De gemeente moet beter kijken naar hun belangen en behoeften. Anders trekken jongeren weg.

Versterk de J-factor van Roosendaal. Dat is de wens van de Roosendaalse Lijst, verwoord in een motie die de partij in de raadsvergadering morgenavond indient.

Ronald Niehot, gemeenteraadslid voor de partij: “We moeten Roosendaal ook voor jongeren aantrekkelijk houden. Dat kan alleen als zij meer inspraak krijgen.”

Versterk de J-factor van Roosendaal.

Roosendaal niet aantrekkelijk

Jongeren missen in Roosendaal gezelligheid, woningen, onderwijsvoorzieningen en evenementen die aansluiten bij hun belevingswereld en behoeften. Ze gaan stappen in andere gemeenten en vertrekken uit Roosendaal zodra ze de kans hebben.

De Roosendaalse Lijst vindt dit verontrustend. Niehot merkt op: “We kunnen wel leuke dingen verzinnen voor huisvesting van jongeren, maar als ze wegtrekken, vergrijst Roosendaal sneller en sneller en hebben we straks niks meer.”

Twee maten

In Roosendaal sluit de horeca in het weekend eerder dan in andere gemeenten. Dit jaar keren zowel Dancetour als Daylight niet terug in Roosendaal. Volgens de gemeente is dat besluit in goed overleg genomen, maar in antwoorden op vragen van de Roosendaalse Lijst hierover valt het woord ‘omwonenden’ erg vaak.

Niehot vindt dat de gemeente met twee maten meet als het om overlast gaat. “Kijk naar de kermis, alsof die geen herrie geeft. En dat zes dagen lang, midden in de stad. Maar dat is volledig geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor de Draai van de Kaai.”

Zulke evenementen gaan tot in de vroege uurtjes door terwijl Dancetour om 21.00 uur stopt en Daylight om 23.00 uur is afgelopen. Niehot: “Dancetour en Daylight is ook niet mijn muziek hoor, maar dat mag geen argument zijn.”

Belangen jongeren

De Roosendaalse Lijst vindt het niet vreemd dat jongeren mopperen. “Daylight had vorig jaar keurig door de hele Westrand geflyerd. Klachten over geluidsoverlast moet je serieus nemen”, zegt Niehot, “maar je moet ook kijken naar andere belangen. En belangen van jongeren mogen in Roosendaal best wat zwaarder gaan wegen.”

Niehot hoopt dat de gemeente samen met jongeren wil kijken naar geschikte, alternatieve locaties. Dan kun je een evenement als Dancetour laten weten dat ze van harte welkom zijn in Roosendaal.

De stad mag voor jongeren best wat meer elan krijgen. – Ronald Niehot

Jongerenraad JONG

Roosendaal heeft een goed georganiseerde jongerenraad. De Roosendaalse Lijst wil dat jongerenraad JONG betrokken wordt bij de strategische agenda van de gemeente om zo ‘de J-factor van Roosendaal’ te versterken.

Niehot: “Nu krijgt de jongerenraad te horen wat er besloten is. Maar als het gaat óver jongeren, praat dan mét jongeren. En wel vooraf.”

Motie

De motie die de Roosendaalse Lijst morgenavond indient, draait om versterking van de positie van de jongerenraad. De partij wil dat er afspraken komen om JONG bij het beleid van de gemeente te betrekken.

De fractie is aan het lobbyen maar andere partijen houden zich nog op de vlakte. Niehot is echter optimistisch: “Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één weldenkend raadslid is dat het niet met ons eens is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen