Oppositie niet op ramkoers: wel dringend verzoek om koerswijziging

Foto: redactie

De oppositie zou op ramkoers liggen volgens BN/DeStem door het debat over de Kadernota niet aan te gaan. Is dat zo? En hoe is de oppositie tot haar actie gekomen?

Even voor de duidelijkheid: de oppositie bestaat in de Roosendaalse gemeenteraad uit D66, GroenLinks, Nieuwe Democraten, PvdA en VLP. De bestuurspartijen – de coalitie – zijn CDA, Roosendaalse Lijst, SP en VVD.

Kadernota

De Kadernota is een soort eerste opzet voor de begroting die in het najaar verschijnt. Zoals het woord al zegt: het geeft een kader aan. Er staat bijvoorbeeld in wat het college aan prioriteiten wil stellen als het gaat om financiën, en waar de zwaartepunten komen te liggen in het beleid.

Door een handtekening te zetten onder de Kadernota geeft de gemeenteraad het college de opdracht om de Kadernota, inclusief de door de raad gewenste aanpassingen, uit te werken in de begroting.

Geen debat

Afgelopen donderdag zou de Kadernota besproken worden. Meestal betekent dat een lange vergadering. Alle partijen komen aan het woord en hebben zo hun eigen wensen. Dit keer was de gemeenteraad een stuk sneller klaar.

De oppositiepartijen lieten weten dat ze de Kadernota alleen voor kennisgeving wilden aannemen en er geen handtekening onder wilden zetten.

Bezwaren

De laatste tijd zijn er wat zaken bij de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. In een gezamenlijke persverklaring noemen de oppositiepartijen enkele voorbeelden.

Zo is er de bezuiniging op de bibliotheek. Daarover is in 2014 afgesproken dat er eerst een meerjarenoplossing moet komen. Dat de bezuiniging nu, alsof het een uitgemaakte zaak betreft, in de Kadernota staat, is in de ogen van de oppositie een teken dat het college te weinig luistert naar de gemeenteraad.

Een ander punt in de persverklaring is de bestuursovereenkomst die de coalitie vorig jaar na de verkiezingen heeft gesloten. De oppositie stelt: “Deze overeenkomst zou het ontstaan van een meer open verhouding binnen de gemeenteraad faciliteren. […] In de praktijk lijkt hiervan geen sprake.”

Het zere been

Blijkbaar is de oppositie het al tijden niet eens met de koers. De oppositiepartijen willen dat daar verandering in komt voordat de irritatie uitgroeit tot een onoverbrugbaar probleem. De manier waarop de oppositie dit heeft aangepakt, viel de coalitiepartijen rauw op hun dak.

Vergeet ook niet dat de oppositie deze verklaring al weken aan het voorbereiden was. De betreffende raadsleden wisten wat er donderdag zou gaan gebeuren. Het college en de raadsleden van de coalitiepartijen hadden zich voorbereid op een debat. En dan totaal onverwacht een dergelijke ongebruikelijke actie.

De oppositie noemt het overigens ‘een krachtig signaal’. “Een signaal dat zelfs een volledige coalitiemeerderheid altijd rekening moet blijven houden met de politieke opvattingen en inzet van partijen in de oppositie. Er wordt al veel te lang verwacht dat iedereen bij het kruisje tekent.”

Verbijstering

De oppositie moet je niet beschouwen als één blok. Het komt niet vaak voor dat de partijen het onderling eens zijn. Ook als het gaat over de Kadernota hebben ze elk andere punten waarop ze het niet eens zijn met de voorstellen van de coalitie. Maar ze delen met elkaar de onvrede over de huidige gang van zaken binnen de gemeenteraad.

Doordat deze actie in alle stilte was voorbereid, was de verrassing bij de coalitiepartijen groot. De verbijstering in de raadszaal was donderdag tastbaar. Vooral na de vergadering kwamen de emoties los.

Ramkoers?

Volgens BN/DeStem ligt de oppositie, zoals gezegd, hiermee op ramkoers. Maar een schip op ramkoers is van plan een ander schip tot zinken te brengen.

Als de oppositie écht op ramkoers had gelegen, zou het college van burgemeester en wethouders nu een zinkend schip zijn. Dan zou Roosendaal in een stevige bestuurscrisis zitten, en dat is niet het geval.

De persverklaring van de oppositiepartijen eindigt met: “Wij hopen dat er na de zomer een ander politiek klimaat komt, met meer tijd, ruimte en respect voor alle fracties en hun volksvertegenwoordigers.”

Wake-up call

Naast de gezamenlijke persverklaring heeft elke oppositiepartij een stemverklaring opgesteld. De Nieuwe Democraten zeggen daarin: “Wij hopen dat deze gezamenlijke actie van de oppositie een wake-up call is voor coalitie en college. Wij zien hierin een belangrijke taak weggelegd voor de burgemeester als verbinder.”

Burgemeester bemiddelt

De burgemeester wil de hei op. Dat heeft hij gisteren geantwoord op een vraag van BN/DeStem. Want de actie van de oppositie heeft wel geleid tot een stevig conflict binnen de raad. Volgens de krant wil Niederer eerst rust en ruimte creëren.

Er komen gespreksrondes – het eerste gesprek vindt morgenavond al plaats – om vervolgens ná de zomervakantie met college en gemeenteraad ‘de hei op’ te gaan. Kortom, de burgemeester ziet voor zichzelf een rol als bemiddelaar. De vraag is nu hoe de verschillende fracties reageren op zijn uitnodiging.

Een kop koffie was gezelliger geweest

VVD-fractievoorzitter Jeroen van den Beemt heeft al laten weten: “We moeten gezamenlijk, los van oppositie of coalitie, werken aan de toekomst van onze mooie gemeente. Ik vind dat oppositie en coalitie de laatste jaren positief samenwerken.”

Die samenwerking kan altijd beter. Moet ook beter. “Maar weet je,” zegt Van den Beemt, “dat had een collega-raadslid of -fractievoorzitter ook best bij een kop koffie of een pilsje met me kunnen bespreken. En je mag raden hoe vaak dat gevraagd is…”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen