Met komst versmarkt ‘Streek en Beleving’ gaat wens van de Biggelaar in vervulling

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Dit najaar komt onderin De Biggelaar een overdekte markthal voor agrarische streekproducten.

Met de komst van de versmarkt gaat zowel een wens van De Biggelaar als van Land- en tuinbouworganisatie ZLTO Roosendaal in vervulling. Volgens Harry Langermans krijgt de winkel de naam ‘Streek en Beleving’.

In de versmarkt kunnen consumenten terecht voor verse producten, zoals groenten, fruit, eieren, vis, vlees en brood. Maar ook bewerkte streekproducten als jam en appelsap zul je er vinden.

Publiekstrekker

In juli vorig jaar liet Biggelaar Shopping weten dat ze hoopten dat de ZLTO voor ‘haar versmarkt’ zou kiezen voor De Biggelaar. Op dat moment was de ZLTO nog met meerdere partijen in gesprek.

‘Streek en Beleving’ is een winkel waar de bewoners van de binnenstad echt iets aan hebben en waar ze vaker komen dan alleen tijdens een dagje winkelen. Zo kan de versmarkt De Biggelaar – en eigenlijk dat hele gedeelte van de binnenstad – helpen nieuw leven in te blazen.

Meer vraag naar eerlijk en vers

Bij consumenten stijgt de vraag naar streekproducten. Steeds meer mensen halen hun groente en fruit bij boeren in de omgeving. Dat is een landelijke trend. De versmarkt lijkt dus in te spelen op een behoefte. Voor agrarische bedrijven is de versmarkt een mooie kans om zichzelf te presenteren bij een breder publiek.

ZLTO helpt boeren

Momenteel zitten er teveel schakels tussen producent en consument, meent de ZLTO. Iedereen wil er wat aan verdienen, maar daardoor blijft er voor de boeren te weinig over.

Van de producten in de versmarkt weet je als consument: hier krijgen de boeren een eerlijke prijs voor. Door het verkleinen van het aantal tussenhandelaren, kan de markt qua prijsstelling waarschijnlijk aardig mee met de supermarkt. Streek en Beleving werkt als zelfstandige coöperatie met al meer dan vijftien aangesloten bedrijven.

De ZLTO is op meerdere plaatsen in Brabant bezig met het opzetten van lokale, overdekte versmarkten. Den Bosch en Eindhoven zouden nog voor het einde van het jaar een soortgelijke winkel moeten hebben.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen