26% van de Roosendalers is orgaandonor

Foto: Nederlandse Transplantatie Stichting / Flickr cc by-nc-sa-2.0

Het aantal orgaandonoren per gemeente verschilt sterk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Landelijk geeft iets minder dan een kwart van de bevolking toestemming voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na overlijden. In Roosendaal is dat 26%.

4 op de 10 staat ingeschreven

In 2014 stond 40% van de bevolking van 12 jaar en ouder ingeschreven in het Donorregister. Vandaag presenteerde het CBS een overzicht per gemeente. Het laagste aantal donoren vinden we in gemeenten met een hoog aandeel protestante kerkgangers zoals Urk (8%) en Staphorst (12%).

Noord-Brabant

Noord-Brabant gaat aan kop: 43% van de burgers staat ingeschreven in het Donorregister. 22% van hen geeft toestemming om alle organen te gebruiken, 5% geeft toestemming met orgaanbeperking, 6% laat de keuze aan de nabestaanden over en 10% heeft aangegeven geen donor te willen zijn.

Orgaanbeperking

Stel dat je niet wilt dat je hart gebruikt wordt, maar je wilt wel je nieren afstaan, dan kun je dat doorgeven. In het Donorregister kun je elk orgaan uitsluiten van donatie.

Geen donor zijn? Leg het vast!

Natuurlijk is het belangrijk je te registreren als je orgaandonor wilt zijn. Maar ook als je een andere keuze maakt, is het goed dat kenbaar te maken in het Donorregister. Anders beslissen de nabestaanden: mogelijk maken zij een andere keuze dan jij zou hebben gewild.

  • Op de website www.donorregister.nl kun je in een paar minuten jouw keuze doorgeven. Ook vind je daar informatie over de verschillende mogelijkheden en alles wat te maken heeft met orgaantransplantatie.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen