Björn van Empel met donornier nr. 7 in Guinness Book of Records

Foto: Erasmus MC

Je kunt maar een record op je naam hebben staan. Een bizar record. Björn van Empel uit Roosendaal kwam in het Guinness Book of Records terecht omdat hij al aan zijn zevende donornier ‘bezig is’.

Björn is 37 jaar en kreeg in maart vorig jaar een nier van zijn zus. Nu, ruim een jaar later, voelt Björn zich – het klinkt bijna raar – kerngezond en hoopt hij in oktober voor het eerst vader te worden.

De eerste de beste

Al sinds zijn tweede jaar kampt de Roosendaler met nierproblemen. Een oorinfectie was de schijnbaar onschuldige aanleiding. Hij ging op een streng dieet en mocht maar een halve liter per dag drinken. Zijn nierfunctie kelderde; toen Björn zeven was, werd hij afhankelijk van dialyse.

Tot nu toe was de eerste donornier die Björn in 1985 kreeg, de beste. Hij deed er vijf jaar mee, van zijn achtste tot zijn dertiende. Twee nieren, nummer vijf en zes, moesten binnen een week verwijderd worden omdat een stolsel de bloedvoorziening blokkeerde. “Erg frustrerend als er geen sprake is van afstoting, maar je de nier toch moet missen,” vertelt hij. Sinds 2009 was hij weer aan het dialyseren.

150612 Björn van Empel - boekcoverZucht van verlichting

Björn had en heeft veel steun aan familie en vrienden. Steun die bij elke tegenslag bitterhard nodig was. Maar ook een groep mensen om mee te juichen bij elke nieuwe nier. Een duidelijk voorbeeld van ‘gedeelde smart halve smart, gedeelde vreugd dubbele vreugd’.

In 2011 – na zes transplantaties en zelf alweer een paar jaar aan het dialyseren – schreef Björn het boek ‘Zucht van verlichting’. Hoofdpersoon Bas is een levendige jongen en nierpatiënt. Nog voor zijn 32ste verjaardag is Bas zes keer getransplanteerd. Veel geluk lijkt hem niet gegund, maar toch weet hij alles uit het leven te halen. Hij blijft hij positief en ziet hij overal iets moois in. Björns eigen verhaal dus.

Die zucht van verlichting duidt niet alleen op het gevoel als je te horen krijgt dat er een donornier is of wanneer bloedwaarden goed zijn, maar ook als je na een operatie kunt plassen. Want dát duidt erop dat de nier werkt. Gewoon naar de toilet kunnen blijft voor Björn iets bijzonders.

Geen match

Familie en bekenden waren bereid een nier af te staan, maar een perfecte match zat er niet tussen. Björn maakte intussen antistoffen aan tegen zowat alles en de kans op afstoting bij een volgende nier werd groter en groter.

Record

Met een experimentele behandeling – een hoogstandje dat pas drie mensen hebben ondergaan – in het Erasmus MC Rotterdam werd zijn bloed gezuiverd. Daarna durfden de artsen de donatie van de nier van zijn zus aan. Met deze zevende nier vestigde Björn van Empel een wereldrecord.

Verwachting

De inschrijving in het Guinness book of Records was een geintje, maar het levert onverwacht veel aandacht op voor nierpatiënten, donoren en voor de nieuwe methode van het Erasmus MC om bloed te zuiveren. Björn van Empel is ineens een succesverhaal.

Natuurlijk is de impact van zijn nierziekte enorm. Tegelijk wil Björn er zijn leven niet door laten bepalen. In 2014 studeerde Björn af aan de Pabo. Dat hij toen al half de dertig was, boeit hem niet. En nu is zijn vrouw zwanger en komt in oktober hun eerste kindje. Inderdaad, een succesverhaal!

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen