Deel je leven met Björn van Empel

Foto: KRO-NCRV Deel je Leven

Stel, je bent ziek. Zo ziek dat je een donornier nodig hebt. Of een hart of nieuwe longen. Hoe voel je je dan? Wat gaat er in je om? Ben je bang dat dat verlossende telefoontje te laat komt? En wat als het dan wèl komt?

Op 25 mei is de KRO-NCRV-serie Deel je leven van start gegaan. Daarin volgt Joris Linssen anderhalf jaar lang tien mensen die wachten op zo’n donororgaan. Hij voert op zijn eigen openhartige manier gesprekken met hen en hun gezinsleden. Een dagboekcamera toont het zware medische traject.

Björn van Empel

De Roosendaalse Björn van Empel kreeg zeven keer het verlossende telefoontje en zeven keer een donornier. Daarmee kwam hij in het Guinness Book of Records. Vanavond en volgende week maandag is Björn in Deel je leven te zien.

Deel je leven

“Ik heb meegedaan aan Deel je leven omdat ik wil dat mensen beseffen hoe belangrijk het is om donor te zijn,” vertelt Björn. “Wat dat verlossende telefoontje betekent voor iemand. Doordat er te weinig donoren zijn, sterven veel mensen op de wachtlijst. Daarom is het zo belangrijk je te registreren in het Donorregister.”

Met de nier die Björn ruim een jaar geleden van zijn zus kreeg, gaat het goed. “Ik voel me prima. Ik slik wel wat medicijnen tegen afstoting enzo. Of het veel pillen zijn? In de ogen van een gezond mens waarschijnlijk wel, maar voor mij stelt het weinig voor.”

Record positief blijven

Dat het nieuws van het Guinness Book samenvalt met Deel je leven, is toeval. “Er zijn maanden overheen gegaan. Je moet een berg gegevens en bewijzen opsturen, en daar gaat het Guinness Book dan mee aan de slag.”

Björns wereldrecord heeft heel wat media-aandacht opgeleverd. Misschien heeft dat mensen ook aan het denken gezet over het belang van donorschap. “Dat zou best kunnen,” meent Björn, “maar voor mij was dat niet de reden om uit te laten zoeken of ik – zoals er chirurgen in het Erasmus MC vermoedden – een wereldrecord op mijn naam heb staan.”

“Ik ben altijd positief gebleven, maar ik kan je wel vertellen dat dat op sommige momenten niet gemakkelijk was. Voor mij laat het certificaat van het Guinness Book zien dat die positieve instelling zin heeft en dat het goed is om hoop te houden.”

Orgaandonor

Op dit moment zijn 3,5 miljoen Nederlanders orgaandonor. Nog eens 2,3 miljoen mensen hebben laten vastleggen dat ze geen donor willen zijn. Dat schept duidelijkheid. Voor artsen en nabestaanden. Als je bij leven niets vast laat leggen, moeten de nabestaanden direct na je overlijden de knoop doorhakken.

In Nederland staan zo’n 1000 patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan. Jaarlijks gaan er 150 Nederlanders dood terwijl ze wachten op een nieuw orgaan. Eén donor redt gemiddeld met verschillende organen drie levens.

Wat gebeurt er met jouw organen na je dood? Lees hier de voors en tegens van registratie in het Donorregister.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen